Με δυο σενάρια στο τραπέζι, όσον αφορά την αύξηση των συντάξεων μέσω της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, ξεκίνησε η λειτουργία της επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εργασίας.
Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγου του νέου ασφαλιστικού νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016.
Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.
Πάντως το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι νέες κύριες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Επισημαίνεται πάντως ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν την οριστική σύνταξη, αυτή θα υπολογιστεί με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.
Η αύξηση θα μετράει από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι τον Οκτώβριο τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την κύρια σύνταξη θα δοθούν με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης.
Για αίτηση μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης η ανταποδοτική σύνταξη θα βγει με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στο σύνολό της.
Σημειώνεται ότι αντισυνταγματικά κρίθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.
Ανατρέπεται δηλαδή η υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και έρχονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δικαιώνουν με αυξήσεις όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πλήρεις καριέρες.
Πλήρωναν τζάμπα
Την ίδια ώρα, επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως και το 20% των εισφορών που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου χάνουν οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Οι μισθωτοί εκτός Δημοσίου, που πληρώνουν εισφορές για 14 μισθούς και ειδικότερα όσοι ανήκουν στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια, αναδεικνύονται στους πλέον… ριγμένους του ισχύοντος ασφαλιστικού, καθώς, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, χάνουν προοδευτικά και ανάλογα με το ύψος του μισθού τους έως και 20 λεπτά για κάθε 1 ευρώ που εισφέρουν στο σύστημα.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι πλέον υψηλόμισθοι θα λάβουν πίσω με τους σημερινούς συντελεστές ως σύνταξη 0,79 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που έχουν καταβάλει στο ασφαλιστικό ως εισφορές σύνταξης.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.
Οπως εξηγεί ο Ρομπόλης, η υποανταποδοτικότητα ξεκινά και κλιμακώνεται από τα 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω για όσους έχουν αποδοχές πάνω από τον μέσο μισθό, ο οποίος σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ κυμάνθηκε τον περασμένο Απρίλιο στα 1.170 ευρώ μεικτά.