Σχέδιο κοινοτικής οδηγίας απειλεί τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα εμφιάλωσής τους και εκτός συνόρων.
Το σχετικό κείμενο της ΕΕ οδεύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο και, αν θεσπιστεί, θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους, επιτρέποντας την εξαγωγή π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας χύμα ούζου, το οποίο θα εμφιαλώνεται σε άλλη χώρα, αναφέρει το ependisinews.
Μέχρι σήμερα μπορεί η κάθε χώρα να επιλέγει αν με το νομοθετικό της πλαίσιο, επιτρέπεται ή όχι η εμφιάλωση των αποσταγμάτων εκτός της χώρας. Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που έχουν διατηρήσει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τα αποστάγματά τους και δεν επιτρέπουν την εμφιάλωση σε τρίτες χώρες, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, που έχει την γκράπα αλλά και το ουίσκι, έχουν ήδη απελευθερωθεί.
Αν η νέα οδηγία ψηφιστεί, θα ισχύσει από το 2018 και τότε αποστάγματα, όπως το ούζο, η τσικουδιά και το τσίπουρο, θα μπορούν να εμφιαλώνονται στο εξωτερικό.
Οπως αναφέρει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» η διευθύντρια του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων, Αναστασία Γεωργαντά, «τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά είναι προϊόντα επώνυμα, αναγνωρισμένης Γεωγραφικής Ενδειξης κατά 70% (όπως ούζο, τσίπουρο/τσικουδιά, Μαστίχα Χίου, Κουμ Κουάτ Κερκύρας, Κίτρο Νάξου), με υψηλές και σταθερές ποιοτικές προδιαγραφές, προϊόντα με ταυτότητα, άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής τους. Αν επιτραπεί η εμφιάλωση εκτός Ελλάδος κινδυνεύει το 70% των 9.500 θέσεων εργασίας του κλάδου που αφορά την εμφιάλωση, ενώ αν εξάγονται χύμα και εμφιαλώνονται σε άλλες χώρες χωρίς τις αυστηρές προδιαγραφές του νόμου, θα δημιουργηθεί αρνητική εικόνα για όλα τα προϊόντα υπό την οικεία γεωγραφική ένδειξη, της οποίας θίγεται έτσι η φήμη εφόσον αυτή συναρτάται με την εικόνα που η εν λόγω γεωγραφική ένδειξη έχει μεταξύ των καταναλωτών».
Σημειώνεται ότι το 65% της παραγωγής ούζου προορίζεται για εξαγωγή και εάν επιτρέπεται η εμφιάλωσή του σε τρίτες χώρες θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός και πτώση τιμών για αμφίβολης ποιότητας ούζου.