Τέταρτο, πιο σκληρό Mνημόνιο αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Στη γραμμή Σόιμπλε, ότι δηλαδή εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα πρέπει ένα νέο Μνημόνιο, πιο σκληρό από το υπάρχον, να εγκριθεί εκ νέου από το γερμανικό Κοινοβούλιο, εμφανίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρέκλινγκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε πως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.

Να θυμίσουμε ότι Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών, με τη συνέντευξή του στην SZ, εισήγαγε για πρώτη φορά το στοιχείο μίας εναλλακτικής χωρίς ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το αξιοπρόσεκτο βέβαια εδώ και το σημαντικό είναι ότι αυτή, η χωρίς ΔΝΤ εναλλακτική για το ελληνικό πρόγραμμα, ισοδυναμεί με μια διαδικασία που ελάχιστα απέχει από όσα έγιναν το 2015, επαναφέροντας το ενδεχόμενο του Grexit.

Ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι “εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης…”.

Και τι είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί; Ότι το ΔΝΤ είναι όρος για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος έτσι όπως αποφασίσθηκε, με προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018.

Μία πρόβλεψη που το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί. Διαφορετικά δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί θεωρεί ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Εκτός και αν η Ευρωζώνη και η Ελλάδα δεχθούν όσα αντιπροτείνει, ήτοι νέες προσαρμογές σε φόρους και συντάξεις.

Ο κ. Σόιμπλε ακολουθώντας τις αποφάσεις του Μαΐου θέτει νέο δίλημμα αποδεχόμενος για πρώτη φορά να μιλήσει για “λύση” με αποχώρηση ΔΝΤ:

“Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει”, είπε, “τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος”.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως ξεκαθαρίζει, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι “να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά…”.

Πως; Όπως δηλώνει “Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής”.

Τι σημαίνει αυτό; Ο γερμανός Υπ. Οικονομικών θέτει την Αθήνα μπροστά σε μία νέα διλημματική πραγματικότητα.

Αφενός ο ESM σε ρόλο ΔΝΤ (όπως εδώ και δύο χρόνια συζητά το επιτελείο του) θα πρέπει να επιβάλει τα μέτρα που ζητάει Ευρωζώνη και ΔΝΤ με “ένα μηχανισμό ισχυρότερο από τον ισχύοντα” (σ.σ. εννοεί τον περιβόητο “κόφτη”) , όπως δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του στο Capital.gr ο επικεφαλής του ESM και εκλεκτός του κ. Σόιμπλε, κ. Ρέγκλινγκ…

Αφετέρου ο κ. Σόιμπλε εξηγεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να επανασχεδιασθεί, να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και να… ξαναπεράσει από τα κοινοβούλια σε μία περίοδο που όλοι οι “ισχυροί” της Ευρώπης θα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Γεγονός που αποκλείει αντικειμενικά και όχι μόνο λόγω υποκειμενικών προθέσεων το να εγκριθεί εύκολα και χωρίς εμφανείς κινδύνους τύπου 2015 το νέο χωρίς ΔΝΤ πρόγραμμα…

“Το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις….” υπενθύμισε ο γερμανός Υπ. Οικονομικών εμφανώς προς την ελληνική κυβέρνηση.

Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ μέσω του κ. Ράις, δώδεκα ώρες ενωρίτερα ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο παραμένει στις θέσεις που είχε εκθέσει ο Τόμσεν με το περιβόητο άρθρο των ερωταπαντήσεων.

Με άλλα λόγια Σόιμπλε και ΔΝΤ απαντούν στην Αθήνα και στον κ. Τσακαλώτο ότι ή θα δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας με την Ευρωζώνη ή θα διακινδυνεύσει μια νέα διαπραγμάτευση με άδηλο “τέλος”…

«Θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ»
Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».

Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.