Σ. Καπράλος: «Η Ελλάδα χρειάζεται μία οικονομική και αξιακή επανεκκίνηση»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Moneypress.gr παραχώρησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, Σπύρος Καπράλος.

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στη «συμφωνίας αλήθειας» που έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομία να βγει από το σημερινό τέλμα, για τη διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ στο εκλογικό σώμα, τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων αλλά και για τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Μεγάρου Μαξίμου. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Συνέντευξη στον Λευτέρη Κανά

Με δεδομένο το ασφυκτικό και εν πολλοίς ανελαστικό πλαίσιο, που δημιουργούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ;

O Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταθέσει ένα οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο που έχει βασικούς άξονες τη μείωση των φόρων, τη μείωση των κρατικών δαπανών, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας», έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να βγει από το σημερινό αδιέξοδο που προκάλεσε με την ανικανότητα της η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Έχουμε μιλήσει συγκεκριμένα για:
-μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (και τις αγροτικές) από το 29% στο 20% με ορίζοντα διετίας

-μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια

-μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στις επιχειρήσεις από το 15% στο 5%

-κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

-μείωση των εισφορών.

Επιπλέον, σας θυμίζω ότι έχουμε παρουσιάσει το κυβερνητικό μας σχέδιο για κορυφαία ζητήματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια ή ακόμα και για πολύ ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως είναι οι υιοθεσίες των παιδιών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής δρόμος για να επανέλθει η χώρα μας στην κανονικότητα, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να απαλλαγούμε από τα μνημόνια το συντομότερο δυνατόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση με τους πιστωτές. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει και σε μονομερείς ενέργειες, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, που έχει εξαγγείλει. Πως συμβιβάζονται αυτά;

-Με τη συνολική στάση μας ως παράταξη έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι υπηρετούμε πάντα το πραγματικό συμφέρον της Πατρίδας μας, μπορούμε να στεκόμαστε ως αξιόπιστοι συνομιλητές με θέσεις και προτάσεις, με την επίτευξη στόχων στην εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν κάνει λάθη και οι δανειστές-εταίροι μας. Εμείς όμως είμαστε εδώ, απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε ότι «αυτός είναι ο σωστός δρόμος που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο» και αυτό θα το υπηρετήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μία διπλή επανεκκίνηση: οικονομική και αξιακή!

Το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκε η αίσθηση αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ από τα παραδοσιακά «τζάκια» της παράταξης, αλλά και τον προηγούμενο πρόεδρο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

-Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενωμένη όσο ποτέ, διευρύνει εντυπωσιακά την επιρροή της στο εκλογικό σώμα, όπως καταγράφεται όχι μόνο στις μετρήσεις, αλλά και στην ίδια την κοινωνία και ασκεί έντονη και παραγωγική αντιπολίτευση θέσεων με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επιβάλουν την αναζήτηση ενός μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Ποια είναι η γνώμη σας;

-Κοιτάξτε εμείς δεν έχουμε κανένα ταμπού με το θέμα των συναινέσεων και ακόμα και στη Βουλή όταν κρίνουμε ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση δεν διστάζουμε να την υπερψηφίζουμε. Αλλά οι σωστές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση.

Με μια διορατική ματιά στη «μεγάλη εικόνα» βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα. Και γι’ αυτό προειδοποιήσαμε πολύ έγκαιρα και ζητήσαμε εκλογές και δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν.

Η κυβερνητική ανικανότητα, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανεβάζει ακόμα περισσότερο το λογαριασμό για τους πολίτες και κυρίως για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Θυμίζουμε, ότι εκτός από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα capital controls, «επιτεύγματα» των κ.κ. Τσίπρα Βαρουφάκη η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης έφερε, επιπλέον φόρους 9 δις ευρώ, τον αυτόματο κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, το αιώνιο υπερταμείο. Και έπεται συνέχεια….

Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Μεγάρου Μαξίμου έσβησαν και δεν τους πιστεύει πλέον κανένας. Η δυσμενής κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα έλθουν στη Βουλή. Δεν θα ρίξουμε νερό στο μύλο μιας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης που ζημιώνει συνεχώς τον τόπο.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη, πως θα πρέπει να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι;

-Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πράγματι καταγράφουν μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία πολιτική ανατροπή που δεν έχει προηγούμενο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Να είστε βέβαιος ότι δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ανεξάρτητα με το τι ψήφιζε μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση θα φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και στην περίπτωση που στην επόμενη Βουλή έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάνω από 151 βουλευτές, είμαστε έτοιμοι, όπως επανειλημμένως έχει πει ο Πρόεδρος μας, να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ταυτίζεται με τον εθνικό στόχο για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της Ανάπτυξης.