Περιορισμένης διάρκειας που δεν θα ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες, θα είναι η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, με τριπλό στόχο: φενός να δοθεί η τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες για διευθέτηση των χρεών τους, αφετέρου να σχεδιαστεί μια μονιμότερου χαρακτήρα ρύθμιση που θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και να καμφθούν οι ενστάσεις των θεσμών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η «έκτακτη ρύθμιση» θα συζητηθεί με τους θεσμούς μετά τα μέσα Μαρτίου, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει εγκαταλείψει οριστικώς τις σκέψεις για μια «ανοιχτή» ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τον ψηφισμένο μνημονιακό νόμο του 2015.
Η ρύθμιση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι:
– δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή των στρατηγικών κακοπληρωτών, μέσω της θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για το ύψος του εισοδήματος και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία (όπως πχ. υψηλές καταθέσεις)
– θα αποκλείεται η μεταφορά ήδη ρυθμισμένων οφειλών στη νέα ρύθμιση
– θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ρύθμιση θα μπορεί να ικανοποιηθεί από τον οφειλέτη, μέσω της παροχής κάποιων κινήτρων, όπως η διαγραφή προσαυξήσεων ή προστίμων, αλλά σε καμία περίπτωση διαγραφή του κεφαλαίου. Τα κίνητρα αυτά ωστόσο θα δίνονται αφού εξυπηρετηθεί πλήρως η ρύθμιση
– η ρύθμιση θα δίνεται μόνο σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα ικανά για να δικαιολογήσουν την πληρωμή της δόσης
– θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους εισπρακτικούς στόχους της φετινής χρονιάς.