Ακόμα και την ανταλλαγή εξασφαλίσεων (collaterals) μεταξύ τους, εξετάζουν οι τέσσερις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, ύστερα από την πώληση κοινών δανείων. Συγκεκριμένα, όταν λ.χ. ένας δανειολήπτης έχει λάβει δάνειο 400.000 ευρώ, αλλά σήμερα η αξία του ακινήτου αποτιμάται πλέον 200 χιλ. ευρώ.
Για να μην εγγραφεί ως ζημιά στους ισολογισμό της τράπεζας η διαφορά – εφόσον το δάνειο «κουρευόταν»- η μια τράπεζα θα ανταλλάσσει αυτή την εξασφάλιση με άλλη υψηλότερη αξίας (ακίνητα) με τις τρεις υπόλοιπες και ο δανειολήπτης θα λαμβάνει ένα ακίνητο από άλλη τράπεζα, αναφέρει το newmoney.
Στο σύστημα, αυτό της ανταλλαγής ακινήτων η μια τράπεζα θα χρεωπιστώνει την άλλη, δηλαδή αν η Εθνική έλαβε ένα ακίνητο 200 χιλ. ευρώ από την Alpha Βank θα εγγράφεται μια χρέωση ή αν έδωσε ένα ακίνητο θα εγγράφεται μια πίστωση. Για την ανταλλαγή των εξασφαλίσεων- η οποία βεβαίως βρίσκεται σε πολύ πρωϊμο στάδιο- εξετάζεται κι η δημιουργία Επιτροπής των 4 τραπεζών που θα επιβλέπει αυτή την ανταλλαγή των ακινήτων.
Τα προβλήματα
Το πρόβλημα που υπάρχει ήδη στις τράπεζες είναι να βρουν στελέχη που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην κοινή επιτροπή.
Η θέσπιση του πραγματικά ακαταδίωκτου για τα τραπεζικά στελέχη είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις. Επιπλέον, ένα από τα βασικά εμπόδια είναι ότι αρκετοί τραπεζίτες φοβούνται ότι μερικοί δανειολήπτες θα ισχυριστούν πως δεν έλαβαν την οφειλόμενη προσυμβατική ενημέρωση κατά την χορήγηση του δανείου. Για παράδειγμα ενώ είχαν λ.χ ένα εισόδημα ύψους 25-30 χιλ ευρώ το χρόνο η μηνιαία τραπεζική οφειλή δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 20-30% των εσόδων, ένας κανόνας που καταστρατηγήθηκε από τις περισσότερες τράπεζες. Αρκετοί πελάτες ενδέχεται να κατηγορήσουν τις τράπεζες ότι, δεν έλαβαν καθόλου την ενημέρωση έτσι τώρα που τα εισοδήματα μειώθηκαν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.