Συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» κάνουν πια 2 στους 3 Έλληνες

Το «πλαστικό χρήμα» φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αφού πλέον περίπου δύο στους τρεις Έλληνες (68%) χρησιμοποιούν σήμερα κάποια χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα στις συναλλαγές τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 61% (6 στους 10) χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα, το 21% ( 2 στους 10) πιστωτική και το 6% προπληρωμένη κάρτα.

POS3

Ένα από πλεονεκτήματα της χρήσης είναι το ότι «με την κάρτα έχεις πάντα χρήματα πάνω σου» ωστόσο στα πλεονεκτήματα φαίνεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές συμφωνούν στο ότι «όταν πληρώνει κανείς με κάρτα δεν ξέρει τι ξοδεύει».

Πρόκειται για τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) και η εταιρεία Public Issue, το διάστημα 6-13 Μαρτίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων.

Πιο δημοφιλής είναι η χρεωστική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται από το 61% των Ελλήνων. Πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που προτιμούν τη χρήση πιστωτικής κάρτας, μόλις το 21%, ενώ σχεδόν άγνωστη στους Ελληνες είναι η προπληρωμένη κάρτα καθώς τη χρησιμοποιεί το 6% των ερωτηθέντων.

Από τους χρήστες χρεωστικών καρτών, το 65% τη χρησιμοποιεί πολύ συχνά και πιο συγκεκριμένα το 25% σε καθημερινή βάση και το 40% μία με τρεις φορές την εβδομάδα.

POS

Tο 22% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ήθελαν να πληρώσουν με κάρτα αλλά δεν υπήρχε τερματικό αποδοχής καρτών, το γνωστό POS.

Από τους επαγγελματίες που δεν διέθεταν μηχάνημα POS, το 27% αφορούσε καταστήματα τροφίμων-ποτών, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές και το 25% καταστήματα εστίασης και καφέ.

Ακολουθούν υπηρεσίες υγείας (πληρωμή γιατρών, κλινικών και κέντρων υγείας) με ποσοστό 9%, τα καταστήματα ειδών ένδυσης/υπόδησης με 8% και τα κομμωτήρια/κέντρα αισθητικής με ποσοστό 6%.

POS4

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση.

Όπως ίσως γνωρίζετε ή έχετε ακούσει, από 1η Ιανουαρίου 2017 η εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών γίνεται υποχρεωτική για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις εστιάσης και ψυχαγωγίας. Εσείς προσωπικά, τι γνώμη έχετε για αυτό το μέτρο; Θα λέγατε ότι είστε σίγουρα υπερ, μάλλον υπέρ, ούτε υπέρ ούτε κατά,μάλλον κατά, σίγουρα κατά;

pos1

Όσοι αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ίντερνετ, κλήθηκαν να απαντήσουν αν τους τελευταίους 12 μήνες έτυχε να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ασφάλειας με την κάρτα (π.χ υπερχρέωση, κλοπή προσωπικών στοιχείων, ή άλλο πρόβλημα ασφαλείας). Το 81% απάντησε «όχι» και μόλις το 1% «ναι» με το 17% να απαντά ότι δεν χρησιμοποίησε κάρτα, αλλά πλήρωσε με αντικαταβολή, κατάθεση κλπ.

pos2
Ποιοι χρησιμοποιούν κάρτες

Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καρτών εμφανίζουν:

• Οι άνδρες (70%), έναντι 65% των γυναικών
• Οι ηλικιακές ομάδες: 35-44 ετών (70%), 45-54 (77%) και 55-64 ετών (72%)
• Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (83%)
• Οι απασχολούμενοι (οικονομικά ενεργός πληθυσμός) (74%)
• Οι μισθωτοί δημοσίου (89%) και ιδιωτικού (73%) τομέα
• Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων (72%), έναντι των κατοίκων στις ημιαστικές (61%) και αγροτικές (60%) περιοχές

Η χρήση καρτών συσχετίζεται θετικά με το ύψος του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, της τάξεως του 32% (δηλαδή, 1 στους 3), δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάρτες στις συναλλαγές του.

Πρόκειται κυρίως για: γυναίκες (35%), για άτομα άνω των 65 ετών (40%), για απόφοιτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (57%), για νοικοκυρές (47%) και ανέργους (40%), για κατοίκους αγροτικών (40%) και ημιαστικών (39%) περιοχών, καθώς και για όσους έχουν χαμηλό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 1.000 ευρώ).

Πηγή: Newmoney.gr