Οι ιταλικές τράπεζες, τα προβλήματα των οποίων έχουν προκαλέσει μεγάλη διαμάχη ως προς το θέμα της κρατικής ενίσχυσης, ίσως να μην είναι οι μόνες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την επόμενη Παρασκευή, όταν και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests της EBA για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena πιθανότατα θα υποστεί τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, λόγω του «βουνού» των «κόκκινων» δανείων της, ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι τόσο καλά ούτε για τις γερμανικές, αυστριακές και σκανδιναβικές τράπεζες.
«Αν υπάρξει έκπληξη, αυτή πιθανότατα θα είναι αρνητική», σχολιάζει στο πρακτορείο ο αναλυτής της Societe Generale, Paul Fenner-Leitao. «Ο κόσμος μπορεί να μην δώσει σημασία, όμως θα μπορούσε να υπενθυμίσει στους επενδυτές ότι τα πράγματα εξακολουθούν να μην πάνε καλά στην Ευρώπη, χρόνια μετά την κρίση».
Οι πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ τράνταξαν και τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν πως η κεφαλαιακή αδυναμία ίσως θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή κουπονιών και μερισμάτων.
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την βραδεία ανάπτυξη εμποδίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και αυτό έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για «ενέσεις» κεφαλαίων σε τράπεζες της Ιταλίας και άλλων χωρών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα τεστ στις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης εξετάζουν δυο σενάρια. Το βασικό σενάριο, ακολουθεί τις οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευρωζώνη. Το δεύτερο σενάριο, το κακό σενάριο, το οποίο αναπτύχθηκε από την EBA και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου (European Systemic Risk Board) προβλέπει, μεταξύ άλλων, «σοκ» στα επιτόκια δανεισμού, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την αγορά ακινήτων και τις τιμές εμπορευμάτων.
Φέτος δεν υπάρχει κάποιο σημείο που θα διαχωρίζει την επιτυχία ή αποτυχία των τραπεζών και τα επίπεδα κεφαλαίων εκτιμάται πως θα παραμείνουν εντός των ορίων που ορίζουν οι κανόνες στο βασικό σενάριο. Οι τράπεζες των οποίων τα κεφάλαια θα μειωθούν κάτω από το κατώτατο όριο στο «κακό» σενάριο, αναμένεται να λάβουν «κατευθυντήριες γραμμές» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων και για τον κεφαλαιακό σχεδιασμό τους.
Ο Steve Hussey, αναλυτής της AllianceBernstein, εκτιμά πως «ο αριθμός που θα χρειαστούν κεφάλαια θα είναι σχετικά μικρός, δεδομένων των προηγούμενων τεστ και της βελτίωσης στις τράπεζες αυτές». «Δεδομένου ότι το αρνητικό σενάριο δεν είναι και τόσο αρνητικό, δεν νομίζω πως θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις. Το θέμα, στην πραγματικότητα, είναι η Monte, και ποιες λύσεις υπάρχουν».
Μια αστοχία στο «κακό» σενάριο δεν θα πυροδοτήσει από μόνη της κινήσεις εξυγίανσης ούτε είναι επαρκής λόγος για άμεση αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, όπως τις προηγούμενες φορές. Για τις τράπεζες που ζητούν ενίσχυση από κρατικά κεφάλαια, η όποια αστοχία θα μπορούσε να επηρεάσει το πόση βοήθεια μπορούν να λάβουν. Ενώ οι Monte Paschi και άλλες ιταλικές τράπεζες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο αρνητικές εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσονται και για άλλες τράπεζες, ανέφερε σε σημείωμα προς πελάτες ο Fenner-Leitao.
Οι σκανδιναβικές τράπεζες μπορεί να υποστούν πλήγμα από τις δυσμενείς υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο «κακό» σενάριο για την σουηδική οικονομία και τις τιμές κατοικιών στη χώρα, ενώ οι αδυναμίες της Deutsche Bank έχουν φέρει στο προσκήνιο και άλλα ζητήματα άλλων γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πρόβλημα μπορεί να έχουν και οι τράπεζες της Αυστρίας, λόγω των «αξιοσημείωτα απαισιόδοξων» υποθέσεων που προβλέπονται στο «κακό σενάριο» για την οικονομία της χώρας αλλά και τις υφέσεις σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.