Τα τελευταία χρόνια γίνεται, παγκοσμίως, μία δομημένη και συστηματική συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα, όπως συχνά συμβαίνει, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα λίγο αργοπορημένα.
Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου*
Πάντως, ήδη από την προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα αναλυτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον και τις οικολογικές πολιτικές.
Μεταξύ άλλων, δεσμευτήκαμε για μία νέα ενεργειακή πολιτική με σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% ως το 2050, για τη σταδιακή μείωση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσεως στον επόμενο κιόλας χρόνο και για ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Ο προγραμματισμός αυτός ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε αρμονική συνεργασία με τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς φορείς.
Στο επερχόμενο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η πράσινη ατζέντα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών και της συζήτησής μας.
Υιοθετούμε ένα σύγχρονο μοντέλο διεξαγωγής συνεδρίου, όπως πράττουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, θέλοντας να προσδώσουμε ευρύτερο ενδιαφέρον σε μία κατά τα λοιπά εσωκομματική διαδικασία. Μία συζήτηση, που θα αφορά πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν κατ’ ανάγκην στη Νέα Δημοκρατία.
Εμπράκτως, λοιπόν, αποδεικνύουμε πως “κοιτάμε στο μέλλον” και παρακολουθούμε τις διεθνείς συζητήσεις με αμείωτο ενδιαφέρον. Άλλωστε, άλλη σημαντική συνεδριακή ενότητα θα αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Η συζήτηση για το περιβάλλον πρέπει να γίνεται με ρεαλιστικούς όρους, να αποφεύγονται τα εύκολα και μεγάλα συνθήματα και να υλοποιούνται πολιτικές προς την κατεύθυνση της προστασίας του. Σε αυτό το δρόμο φιλοδοξεί να βαδίσει η παρούσα Κυβέρνηση. Η κλιματική αλλαγή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι εδώ και ήρθε για να μείνει.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε όχι πολλά χρόνια θα καταφθάνουν στην Ευρώπη οι πρώτοι κλιματικοί μετανάστες. Επομένως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να μην αμφιβάλλουμε για τη σημασία του ζητήματος.
Θέλοντας να συμβάλλω σε αυτή τη συζήτηση, επαναφέρω πρότασή μου, που κατατέθηκε πρώτη φορά στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ευαισθητοποίηση, ειδικότερα όταν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον, είναι κομβικής σημασίας. Και τούτη πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία.
Έτσι, ένα νέο μάθημα περιβάλλοντος -είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- πιο ενδιαφέρον, πιο ελκυστικό και ουσιώδες και τελικά, πιο αποτελεσματικό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Άλλωστε, το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και η περιβαλλοντική κοινότητα καταξιωμένα μέλη για να παράγουν ένα τέτοιο έργο.
Προχωρώντας προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αι. η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας. Απολύτως συνδεδέμενη με αυτήν είναι και η συζήτηση για την βιώσιμη ανάπτυξη και τα συναφή μοντέλα των έξυπνων πόλεων.
Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τον διάλογο και σε κομματικό επίπεδο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Είθε να ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι.
*Ο κ.Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.