Συνάντηση Τσακαλώτου – Νουί για τις αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κ. Ντανιέλ Νουί. Ο υπουργός θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη, σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ΕΚΤ και τον SSM, οι οποίοι ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο ζητούν τα 3/5 των μελών που θα στελεχώσουν τις διάφορες επιτροπές των τραπεζών να έχουν διεθνή εμπειρία, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την παρουσία ξένων στελεχών που θα ελέγχουν τη λειτουργία των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημεία του νόμου επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των μελών στις επιτροπές των τραπεζών (Ελεγκτική Επιτροπή, Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου, Επιτροπή Ανώτατων Στελεχών) θα πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Στελέχη με γνώση της κατάστασης εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στα χέρια των πιστωτών, αφού έχοντας την πλειοψηφία των 3/5 στις εν λόγω επιτροπές, δεν θα έχει σημασία ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Οι πιέσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει στη σημερινή συνάντηση να αποκρούσει τις πιέσεις αυτές, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με την κ. Νουί θα συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη διαδικασία της στελέχωσης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και μήνα. Κάτι το οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς και στην τρόικα αντιλαμβάνονται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι μία διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει σωστά και βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον η Αθήνα θα προλάβει έως τα τέλη του μήνα –το αργότερο– να τις έχει υλοποιήσει. Να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για τον έλεγχο επί των προαπαιτούμενων μέτρων από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 18 του μήνα.

Πάντως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τρόικα θέλουν τα προαπαιτούμενα μέτρα να κλείσουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος των δανειστών επί του ελληνικού προγράμματος. Αξιολόγηση που θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη του έτους, ταυτόχρονα με τα ζητήματα της νέας ρύθμισης του χρέους και της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ομως, η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας επί όλων των παραπάνω ζητημάτων, αποτυπώνεται στην απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι, για το πότε θα μπορέσει να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα» για ενδεχόμενες αγορές ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, παραπέμποντας στις ανολοκλήρωτες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσαν ότι εξετάζουν σειρά μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι όταν θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, να εκπονήσει η ΕΚΤ τη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφανθεί αν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή όχι.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized