Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας.
Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Ιουνίου 2016 (16-24/06) της MRB η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 20,2%.Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 6,6%, ΚΚΕ 6,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, «Το Ποτάμι» με 2,2%, Λαϊκή Ενότητα 1,0%,.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 21,1%.
Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 8,5% Αναποφάσιστοι και 12,6% Αποχή (7%), Άκυρο (3,3%) και Λευκό (2,3%).
Στις τάσεις της MRB τον Φεβρουάριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελλαδική έρευνα που είχε γίνει το διάστημα (04-11/02)
Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Ιουνίου (16-24/06).
Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 51,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το «Κανένα Κόμμα» με 15%, «Άλλο Κόμμα» με 5,2% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό3,7%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 21,8% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 27,5%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 45,4%.
Στο ερώτημα τι από τα παρακάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες το 36,1% απαντά να γίνουν εκλογές, ενώ το 44,7% δηλώνει χωρίς εκλογές από την παρούσα Βουλή.
Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.
Το 26,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 19,2% το κυβερνών κόμμα. Το 41,7% απαντά «Κανένα κόμμα».
Στον πίνακα που ακολουθεί, δείτε πως διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB (16-24/06) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τους δείκτες αισιοδοξίας.
Στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα», το 92,4% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,5% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 6,6% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».
Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 92,8% απαντά κακή/πολύ κακή.
Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 72% πως κρίνεται κακή/πολύ κακή.
Ποσοστό 77,5% απαντά ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.
Στα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB, πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανεργίας με ποσοστό 64,7%, ακολουθεί το φορολογικό σύστημα με 42,1%, έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 31,7%, ενώ πληθωρισμός/ακρίβεια συγκεντρώνουν ποσοστό 30,2%.
Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 57,3%, ακολουθεί η «ντροπή» με 53,8% και ο«φόβος» με 40,9%.
Υπερισχύουν οι θετικές απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες, στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB, στο ερώτημα αν θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία για τα εργασιακά θέματα.
Στο ερώτημα πόσο αναγκαία ή μη ήταν η ίδρυση του υπέρ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων το 60,8% των ερωτηθέντων μάλλον δεν ήταν αναγκαία ή σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, ενώ το 30,7% απαντά σίγουρα ήταν αναγκαία ή μάλλον ήταν αναγκαία.
Το 52,8% των πολιτών απαντά ότι μάλλον διαφωνεί ή απόλυτα διαφωνεί στο ερώτημα «σκεπτόμενοι την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε γενικά με την αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου από τους επενδυτές;»
Ειδικότερα, στο ερώτημα «πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλοκάρει» την αξιοποίηση/επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού;», το 46,6%, δηλαδή σχεδόν 1 στους δύο πολίτες, απάντησαν μάλλον διαφωνώ ή απόλυτα διαφωνώ.
Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική έρευνα της MRB, τάσεις Ιουνίου 2016, απαντούν στο ερώτημα τι θα επιθυμούσατε σε σχέση με το bonus του πρώτου κόμματος με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο. Το 39,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου bonus στο πρώτο κόμμα.
Ακόμη, το 63,6% απαντά ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ποσοστό του 3%, ώστε ένα κόμμα να δικαιούται εκπροσώπησης στη Βουλή.