Τρία ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό που ενδέχεται να επηρεάσουν- αυξάνοντας τις εισφορές και πιθανότατα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης- για 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αποτελούν, παράλληλα με τις αλλαγές στα εργασιακά., τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, αν και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατάφερε να τα βγάλει εκτός της πρώτης αξιολόγησης, η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν και το συμπληρωματικό μνημόνιο που τη συνοδεύει είναι αποκαλυπτική.
Τον Σεπτέμβριο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τρεις δράσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή ενιαίων ασφαλιστικών εισφορών και να ολοκληρωθούν έτσι οι δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου.
Αναλυτικά, θα πρέπει να καταργήσει τη δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ), να εξαλείψει όλες τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία αλλά και να προχωρήσει στην αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης του 15% για τις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών ετών ασφάλισης.
Συνολικά, οι τρεις δράσεις εκτιμάται ότι αφορούν 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, κυρίως στον ΟΓΑ αλλά και στα ταμεία των αυτοτελώς απασχολούμενων, ενώ εμμέσως, μέσω της αλλαγής στην έκπτωση της εξαγοράς πλασματικών ετών, δημιουργείται ένα πρόσθετο εμπόδιο εξόδου στη συνταξιοδότηση πριν από τα 67.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, βάση των απαιτήσεων των δανειστών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ξεπερνούν τις 50.000. Καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές στον ΟΑΕΕ αυξάνονται σημαντικά, η επιβάρυνση στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους αναμένεται να είσαι σημαντική.
Επίσης η μνημονιακή απαίτηση για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υγείας “ακουμπά” πάνω από 900.000 ασφαλισμένους, που ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου πληρώνουν για ένα σημαντικό μεταβατικό διάστημα χαμηλότερες εισφορές από 6,95%. Αν οι δανειστές επιμείνουν στην θέση τους για άμεση κατάργηση όλων των εξαιρέσεων , θα οδηγηθούν σε αύξηση εισφορών υγείας οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και οι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια και οι οποίοι βάση του πρόσφατου νόμου θα κατέβαλαν για τα δύο πρώτα έτη ασφάλισης εισφορές υγείας 4,87% και για τα επόμενα τρία χρόνια 5,91%.
Υπολογίζεται ότι από την επιβολή του μέτρου θα πληγούν 300.000 ασφαλισμένοι, κυρίως νέοι επιστήμονες. Αλλά και 600.000 αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα οδηγηθούν σε δραστική αύξηση εισφορών, που σύμφωνα με τον νόμο αυξάνονται μεν, σταδιακά δε, ως το 2018.