Πάνω από 20 έργα υβριδικών σταθμών και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τη χώρα έχει βάλει στον πάγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθυστερώντας το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την παραγωγή φθηνότερης και καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπολογίζεται ότι το ύψος των επενδύσεων που παραμένουν εγκλωβισμένες, για άγνωστες προς το παρόν αιτίες, αλλά με τεράστια συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια, την ασφάλεια και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, βάζοντας στο παιχνίδι εκτός από τους ιδιώτες και τη ΔΕΗ, αναφέρει το newmoney.
Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου να αξιοποιήσει το πλούσιο δυναμικό του σε ταμιευτήρες.
Εχοντας την υποδομή (λίμνες, υδροηλεκτρικά φράγματα κ.ά.), η εταιρεία αντί να αμείβεται για την εκμετάλλευση των υποδομών της από ιδιώτες, συζητά στη βάση της μετοχικής συνεργασίας με ποσοστά που, κατά την πρακτική της ΔΕΗ, δεν θα ξεπερνούν το 49%. Ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης τονίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να είχε προχωρήσει εάν το ΥΠΕΝ καθόριζε τους όρους της αγοράς.
«Το θέμα έχει κολλήσει στην αδειοδότηση καθώς το ΥΠΕΝ πρέπει να δώσει τιμή για το PPA (μακροχρόνια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας)», σημειώνει πηγή του «business stories» που παρακολουθεί από κοντά τις νέες μπίζνες που θα καθορίσουν το μέλλον της ενέργειας.
Το υπουργείο, από την πλευρά του, περιμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μελέτη που θα καθορίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα σε έργα αντλησιοταμίευσης, τη διάρκεια και την ισχύ τους, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Η μελέτη αυτή θα καθορίσει ένα είδος επιδότησης των έργων όπως είναι αντίστοιχα τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) για την αγορά του λιγνίτη.
«Τα έργα αντλησιοταμίευσης είναι έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο, γι’ αυτό και οι επενδυτές εύλογα ζητούν μια τιμή στήριξης», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης, με στόχο να είναι έτοιμη προς το τέλος του χρόνου. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η σχετική υπουργική απόφαση που περιμένει η αγορά να είναι έτοιμη την άνοιξη του 2019.