Ανοιχτά παραμένουν δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος των αποδοχών χιλιάδων μισθωτών του ιδιωτικό τομέα για φέτος.
Το πρώτο μέτωπο αφορά το επίδομα τριετίας, το οποίο ανέρχεται σε 5% για τους εργάτες ανά τριετία προϋπηρεσίας και 10% για τους υπαλλήλους -επίσης ανά 3ετία προϋπηρεσίας- επί του μικτού κατώτατου μισθού.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά το επίδομα γάμου, το οποίο ανέρχεται σε επιπλέον 10% επί του μικτού κατώτατου μισθού.
Η κυβερνητική απόφαση για αύξηση 11% του εν λόγω μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019 αυξάνει κατά ανάλογο ποσοστό τη βάση υπολογισμού των παραπάνω επιδομάτων (τριετίας, γάμου), οδηγώντας, έτσι, επίσης, στην αύξηση των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για μισθούς και εισφορές.
Τα πολλαπλά αυτά αυξημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά κόστη έχουν φέρει αντιδράσεις στους βιομηχάνους, οι οποίοι θεωρούν παράνομη την καταβολή των επιδομάτων τριετίας, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ανανεωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία προβλέπει το επίδομα γάμου. Τα ορόσημα και για τα δύο επιδόματα τοποθετούνται κατά τον τρέχοντα μήνα.
Πιο αναλυτικά :
-Με εγκύκλιο της η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου καθιστά υποχρεωτική την αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού, όχι μόνο στους εργαζόμενους με προϋπηρεσία κάτω των 3 ετών, αλλά και σε εκείνους που είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία άνω των 3 ετών το 2012.
Η σχετική αύξηση πρέπει να δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», από τους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο, έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Αρχικά, η προθεσμία είχε ορισθεί από το Υπ. Εργασίας για την περασμένη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο αρμόδιο Υπουργείο έδωσε μία εβδομάδα ακόμα περιθώριο.
Να σημειωθεί πως ο ΣΕΒ, μαζί με περιφερειακές βιομηχανικές ενώσεις θεωρεί παράνομη την αύξηση του κατώτατου μισθού όσων είχαν κατοχυρώσει επίδομα 3ετίας το 2012, καθώς επισημαίνει πως το σχετικό επίδομα έχει καταργηθεί από το 2014.
Η Κομισιόν, στην 2η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησε ότι «επί της αρχής» δεν ισχύουν από το 2014 τα επιδόματα τριετίας, αν και επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας άλλη «νομική ερμηνεία», αποφάσισε, με ειδική εγκύκλιο, να προβλέψει αύξηση και στους κατώτατους μισθούς των δικαιούχων επιδομάτων τριετίας.
Την ίδια άποψη, υπέρ της καταβολής αύξησης στον κατώτατο των δικαιούχων επιδομάτων τριετίας, έχει και η ΓΣΕΕ, αν και αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει διασαφηνίσει τη θέση της.
– Ενώ, παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης από τη μία μεριά και των Βιομηχάνων από την άλλη σε σχέση με τις τριετίες, δεν έχει –για την ώρα – ανανεωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2019.
Στην εν λόγω Σύμβαση προβλέπεται και το επίδομα γάμου 10% επί του μικτού κατώτατου μισθού. Έτσι να δεν ανανεωθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, δεν θα ισχύει το σχετικό επίδομα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ η τρίμηνη μετενέργεια της λήγει στις 31 Μαρτίου 2019. Συνεπώς, μόνο έως τότε ισχύει το εν λόγω επίδομα.