Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 11.000 αγρότες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 124,7 εκατομμύρια ευρώ που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν «μπλοκάρει» την ρύθμισή τους καθώς εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με το αν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.
Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερη φάση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διαπιστωθεί πόσα από αυτά τα δάνεια στην πραγματικότητα «καλύπτονται» με εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπλέον, υπάρχουν 71.000 «κόκκινα» αγροτικά δάνεια χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη ρύθμισή τους, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών.
Το σχέδιο που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, σε συνεννόηση με την εταιρεία-εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, PQH αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και θα κάνει πρεμιέρα σε περίπου ένα μήνα.
Η ρύθμιση για τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά 10%.
Για παράδειγμα εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται στα 100.000 ευρώ,τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφεί χρέος ύψους 110.000 ευρώ.
Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η «αρχή» της βιώσιμης οφειλής αλλά και η εκ νέου ενεργοποίηση του νόμου 3259/2004 για τα «πανωτόκια» του νόμου 3259/2004.
Ρύθμιση
Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 έτη λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.
Σχετικά με την αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.
Χαμηλό θα είναι και το επιτόκιο και σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονείται διαμορφώνεται με Euribor 6M + 4% πλέον εισφορά Ν. 128/75.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή τιμή του Euribor το επιτόκιο υπολογίζεται στο 4%.