Στον «αέρα» η κάλυψη του κοινωνικού εισοδήματος

Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» της εξοικονόμησης 900 εκατ. ευρώ από τον τομέα των προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων με στόχο τη χρηματοδότηση του προγράμματος του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) από την 1 Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ των ανωτάτων κλιμακίων των Θεσμών από τη μια μεριά, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κας. Θ. Φωτίου, από την άλλη, υπήρξε απλώς «ενημέρωση» των Θεσμών σε σχέση με την επισκόπηση, την οποία έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ, στο σύνολο των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οικονομική κάλυψη του ΚΕΑ θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη», δηλαδή δεν θα επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ΚΕΑ.