Στα ύψη παραμένει το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, με 7 στους 10 ανέργους να αναζητούν εργασία χωρίς επιτυχία για περισσότερους από 12 μήνες και χωρίς να λαμβάνουν επίδομα.
Συγκερκιμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παρά την υποχώρηση της ανεργίας στο 23,1% στο β’ τρίμηνο του 2016, από 24,6% που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι, το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων παραμένει υψηλό αγγίζοντας το 72,2%.
Επίσης, όσοι δεν πήγαν καθόλου σχολείο έχουν και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (31,6%) ενώ η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό (31,3) ήταν η Δυτική. Μακεδονία. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (17,3%).
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 11,4% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 84% αναζητά πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση.
Παράλληλα, το 4,5% είτε αναζητά μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Μεγαλύτερη η ανεργία στις γυναίκες
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υψηλότερο εμφανίζεται το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι 27,6% ενώ στους άντρες ανέρχεται στο 19,4%.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49,1%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 52,5%.
Την ίδια στιγμή, κατά την ΕΛΣΤΑΤ ένα 6% των ανέργων απέρριψε, κατά τη διάρκεια του β’ τριµήνου του 2016, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,2%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23,0%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,4%).