Πέντε ημέρες μετά την «Μαύρη Τετάρτη» με το τραπεζικό κραχ που βύθισε το Χρηματιστήριο, ένα νέο sell off στις τραπεζικές μετοχές παρέσυρε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 650 μονάδων τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 641 μονάδες.
Η μεγάλη ζημιά συνεχίστηκε στην Αθήνα και σήμερα, οι πιέσεις εντάθηκαν, όχι μόνο λόγω των τραπεζών, αλλά και της κρίσης της Ιταλίας, με το ελληνικό ομόλογο να αγγίζει το 4,65%, αναφέρει το protothema.
Ειδικότερα, η μετοχή της Eurobank είχε απώλειες 11,58% (έκλεισε στα 0,53 από 0,60), ενώ η μετοχή της Πειραιώς είχε απώλειες 10,95% (εκλεισε στα 1,22 ευρώ από 1,37 ευρώ η μετοχή που έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής)
Την ίδια στιγμή η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε απώλειες 5,54% (έκλεισε στα 1,59 ευρώ από 1,68 την Παρασκευή) και η μετοχή της Alpha Bank είχε τις μικρότερες απώλειες 2,93% και η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 1,19 ευρώ από 1,23 την Παρασκευή
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα έκλεισε στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%.
Η αγορά έχει πάθει ζημιά στην αξιοπιστία της και θα χρειαστεί πολλή δουλειά απο τις τράπεζες με τους επενδυτές τους. Απ’ όσο μπορούν να καταλάβουν όλοι, η κρίση δημιουργήθηκε δίχως λόγο και οι μετοχές έχουν χάσει έως 41% μέσα σ’ ένα μήνα.
Ο επόπτης δεν δύναται να ακυρώσει τον εαυτό του -μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- και να ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες έμειναν εκτός αγορών, αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να βγει στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά, το εγγυοδοτικό σχήμα χρειάζεται σαφήνεια, ώστε να αποβαίνει υπέρ των τραπεζών, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια.
Η αγορά λοιπόν ξεκίνησε με βουτιά εξαιτίας της κακής εικόνας διεθνώς τόσο λόγω της Ιταλίας όσο και της Κίνας. Η μετοχή της Alpha Bank έχασε 3,17% στα 1,19 ευρώ με διακίνηση 6,8 εκατ. τεμαχίων. Βουτιά 5,02% για την Βιοχάλκο στα 4,.885 ευρώ. Βουτιά 11,76% για την Eurobank στα 0,527 ευρώ με 11.2 εκατ. τεμάχια. Με πτώση 4,76% η Εθνική Τράπεζα στα 1,6 ευρώ. Βουτιά 10,95% στην Τράπεζα Πειραιώς στα 1,22 ευρώ με 3,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,80% για την Μοτορ Οίλ στα 22,80 ευρώ. Με πτώση 2,93% η Coca-Cola στα 26,80 ευρώ. Με πτώση 1,91% η ΔΕΗ στα 1,23 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,9 εκατ. ευρώ.
Αναβάθμιση από τη Fitch παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις
Πάντως, παρά το γεγονός του μαζικού sell off ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών μετά την άρση των capital controls στις καταθέσεις.
Βάσει αυτού, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με CCC+ από RD, ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD.
Παράλληλα, αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση ουσιαστικά να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.
Στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα – Στο 4,65 το ελληνικό
Ενδεικτικό της έντονης αβεβαιότητας από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών αποτελεί η υποχώρση των ιταλικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.
Παράλληλα αυξάνονται κι οι αποδόσεις του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου, που έφτασε το 4,65%.
Στο Μιλάνο ο βασικός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 2%.
Νέα τραπεζική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο φοβούνται οι επενδυτές
Οι τεράστιες απώλειες στα Χρηματιστήρια Ελλάδας και Ιταλίας εγείρει φόβους στους επενδυτές για μία νέα τραπεζική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο.
Δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνει ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. Ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου – μια απώλεια αξίας περισσότερο από το 1/4. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων, ενώ στην Ιταλία ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη αναφέρει ότι τα δύο ζητήματα αντιμετωπίζονται, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ.