Στη Βουλή κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση ο εκλογικός νόμος με βασικές αλλαγές το δικαίωμα ψήφου στα 17 αλλά και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Το νομοσχέδιο, όπως έχουν προαναγγείλει, θα υπερψηφίσουν επί της αρχής -εκτός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης- η Ένωση Κεντρώων και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αντίθετα, θα καταψηφίσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ (που θα υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα). Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η στάση της Χρυσής Αυγής, μολονότι οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές συνάδουν με τις αναφορές στο πρόγραμμα του κόμματος. Δεν έχουν επίσης ανοίξει τα χαρτιά τους οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές, με πιο πιθανούς να υπερψηφίσουν να θεωρούνται οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος.
Ο νέος νόμος για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές, διαφορετικά θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Διχογνωμία, πάντως, υπάρχει για την περίπτωση που υπερψηφιστούν τελικά μόνο συγκεκριμένα άρθρα από τα 2/3 των βουλευτών και όχι το σύνολο του νόμου (επί της αρχής).
Αν δηλαδή, εν προκειμένω, θα εφαρμοστούν τα άρθρα αυτά στις αμέσως επόμενες εκλογές ή σε αυτές που θα ακολουθήσουν.
Το νομοσχέδιο
Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και το δικαίωμα ψήφου στα 17 είναι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο, στο οποίο τελικά δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση του ορίου εισόδου του 3%.
Στόχος των αλλαγών είναι, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Στις βασικές του διατάξεις περιλαμβάνεται:
– Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ως εκ τούτου, επανακαθορίζεται αντίστοιχα ο τρόπος κατανομής των εδρών κάθε εκλογικού σχηματισμού στην επικράτεια και τις εκλογικές περιφέρειες.
– Το δικαίωμα ψήφου στα 17, με στόχο όπως αναφέρεται, τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος.
Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, επιλέγεται να δοθεί ουσιαστικότερος ρόλος και λόγος στους νεότερους πολίτες, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας. Επίσης, με το ίδιο σκεπτικό επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης (“μπόνους”) του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις, ενώ ταυτόχρονα διορθώνονται ασάφειες του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και μάλιστα σε έναν τόσο σημαντικό τομέα.