Δύο νέες δικογραφίες για τον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου, διαβιβάζονται στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη.
Οι δυο δικογραφίες αφορούν σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και την μεταβίβαση του ακινήτου του Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο.
Αυτή τη φορά οι συγκεκριμένες δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή όχι για να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας, το οποίο έχει κριθεί ως παραγεγραμμένο, αλλά για να διερευνηθεί η τυχόν αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία για τα εξοπλιστικά έχει «ενισχυθεί» με νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές Αρχές από την Κύπρο και την Ελβετία.
Μετά την εξέλιξη αυτή μένει να φανεί αν η Βουλή θα διερευνήσει για το αδίκημα της τυχόν παθητικής δωροδοκίας εκ μέρους του πρώην υπουργού και να αποφανθεί για πρώτη φορά αν η συγκεκριμένη πράξη κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρώην υπουργού, οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων.
Αν κριθεί ότι τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει «ζωντανή» και η σχετική δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή, Γιώργο Ευαγγέλου.
Οι δυο ανακριτές θα διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση και θα κρίνουν αν πρέπει η όχι να απαγγείλουν συμπληρωματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και για το αδίκημα αυτό.
Νέα στοιχεία συγκέντρωσαν οι ανακριτές
Πάντως, οι δύο ανακριτές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στη διάθεσή τους νέα στοιχεία που τους έχουν διαβιβαστεί από τις κυπριακές και ελβετικές Αρχές.
Τα στοιχεία, αυτά κατά τις ίδιες πληροφορίες αφορούν σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών διαφόρων off shore εταιρειών.
Πέρα όμως από τις δυο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή το ζεύγος Παπαντωνίου θα απολογηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στους ανακριτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα και το ποσό της νομιμοποίησης αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εκτιμώμενη ζημία του ελληνικού δημοσίου αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς και 35 υπολογαριασμούς μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σκοπός των κινήσεων αυτών ήταν, σύμφωνα με την κατηγορία, να καταστεί αδύνατος εντοπισμός των χρημάτων και να σβήνουν τα ίχνη τους.
Οι επίμαχοι λογαριασμοί είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank.
Όπως όπως διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό διά του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου αλλά ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.
Πάντως, από την πλευρά του ο πρώην υπουργός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, ετοιμάζονται να περάσουν στις 27 Σεπτεμβρίου το κατώφλι των ανακριτών προκειμένου να απολογηθούν για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος ύψους 3 εκατομμύριων ευρώ.