Από τα τέλη Φεβρουαρίου ή -το αργότερο- το Μάρτιο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει την καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, μαζί και τα αναδρομικά τους.
Ο λόγος για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων με πάνω από 33 έτη ασφάλισης (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ευθυγραμμίσει το ασφαλιστικό με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο σχεδιασμός του αρμοδίου υπουργείου, όπως αναφέρει σχετικά το Capital.gr, συνεχίζει να προβλέπει τη δημοσίευση του σχετικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καταβολή των αυξήσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του. Το ίδιο θα συμβεί και με τα αναδρομικά.
Με άλλα λόγια, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφισθεί το αργότερο έως τα μέσα ή προς τα τέλη του επόμενου μήνα, οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις θα δοθούν μαζί με τις συντάξεις του Μαρτίου, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου (για τις κύριες συντάξεις) και στις αρχές Μαρτίου (για τις επικουρικές συντάξεις).
Μαζί με την καταβολή των αυξήσεων, για πρώτη φορά, θα γίνει και καταβολή των αναδρομικών του πενταμήνου μεταξύ Οκτωβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020. Υπενθυμίζεται πως η ισχύς των αυξήσεων ξεκινά από τον Οκτώβριο, οπότε δημοσιεύτηκαν οι προαναφερθείσες αποφάσεις του ΣτΕ.
Συνεπώς, θα πρέπει να δοθούν για όλο το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του μήνα δημοσίευσης των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων και του πρώτου μήνα καταβολής τους.
Δικαιούχοι τους θα είναι οι “παλιοί”, “νέοι” και μελλοντικοί δικαιούχοι κύριων συντάξεων με πάνω από τα 33 έτη ασφάλισης (σύμφωνα με το βασικό σενάριο).
Συνεπώς, θα τις λάβουν τόσο όσοι “βγήκαν” στη σύνταξη έως τις 12/5/2016, όσο και εκείνοι που “βγήκαν” μετά τις 12/5/2016, καθώς και εκείνοι που συνταξιοδοτηθούν μελλοντικά (δηλαδή και μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ με το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο).
Ωστόσο, για πάρα πολλούς “παλιούς” συνταξιούχους, η αύξηση στην κύρια σύνταξή τους θα είναι μόνο “λογιστική, καθώς ο επανυπολογισμός της με βάση τις επερχόμενες διατάξεις θα ανεβάσει τις αποδοχές τους σε σχέση με το επίπεδο που τις έριξε “λογιστικά” ο νόμος Κατρούγκαλου και όχι σε σχέση με το καταβαλλόμενο επίπεδό τους (δεδομένου ότι δεν εφαρμόστηκαν από 1.1.2019 οι αρχικά ψηφισμένες περικοπές έως 18%).
Από την άλλη μεριά, όμως , όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, θα μειωθεί η αρνητική “προσωπική διαφορά” τους και έτσι θα συμψηφισθεί πιο γρήγορα από το 2023 οπότε θα “ξεπαγώσουν” οι ονομαστικές αυξήσεις στις συντάξεις.
Βασικοί κερδισμένοι από τις επικείμενες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα είναι οι “νέοι” και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις.
Όσον αφορά, τις επερχόμενες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, αυτές θα είναι πραγματικές, τόσο για όλους τους δικαιούχους τους, “παλιούς” και “νέους”.