Κατατέθηκε από την κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, τροπολογία με την οποία παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής, για χρήση και χωρίς αντάλλαγμα, για σαράντα έτη, έκταση εμβαδού 487.393 τ.μ., που βρίσκεται στο Φαληρικό Όρμο, με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις και αποτελεί τμήμα δημόσιας έκτασης προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η διάταξη αυτή αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών και την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων από φορείς του Δημοσίου».
Πρόκειται για την έκταση μπροστά από το “Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος” η οποία με βάση μελέτες, ύψους περί τα τρία εκατ. ευρώ, που είχε χρηματοδοτήσει το ίδιο ίδρυμα, έπρεπε να είχε μεταμορφωθεί και να μην παραμένει σκουπιδότοπος. Το έργο επρόκειτο να ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά τελικώς έμεινε εκτός και ουδέποτε προχώρησε.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε στη Βουλή πως θα συμφωνήσουν με την τροπολογία παραχώρησης της έκτασης στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε, όπως πως “εδώ τίθενται 2 μεγάλα ερωτήματα: α) Αυτή η παραχώρηση εμπεριέχει από πίσω και απόφαση για χρήματα τα οποία είναι αναγκαία, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος που παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής να αξιοποιηθεί, ή θα παραμείνει έτσι όπως είναι τώρα, δηλ. σκουπιδότοπος; β) Γιατί άραγε δεν παραχωρείται μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και στους Δήμους στους οποίους ανήκει το μέρος αυτό που παραχωρείται, π.χ. Δήμος Μοσχάτου, κ.ά.;”.
Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου αξιοποιεί συνολική έκταση 750 στρεμμάτων και αναρωτήθηκε γιατί δεν εκχωρούνται όλα, αλλά μόνο τα μισά περίπου. Τα 750 στρέμματα εκτείνονται από το ΣΕΦ μέχρι το στάδιο του Tae Kwon Do. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε “την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων κι εγκαταστάσεων, τη μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του Tae Kwon Do σε Μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, τη μετατόπιση και υποβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου, την αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και τη διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο στη βάση ενός πρότυπου σχεδιασμού, που είχε κάνει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είναι μάλιστα ο μελετητής της Όπερας και της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης”.