Η Περιφέρεια Κρήτης αναδεικνύεται η πιο κερδισμένη από όλες τις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, όσον αφορά τη μέση δαπάνη των τουριστών στο νησί, η οποία διαμορφώνεται στα 678 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όιπου το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στα 626 ευρώ.
Σε απόλυτα νούμερα πάντως, στην πρώτη θέση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις -ανάμεσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας- βρίσκεται το Νότιο Αιγαίο, αφού από το σύνολο των 14,2 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα το περασμένο έτος, ποσό ύψους 3,65 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 25,7% αφορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κρήτη με 3,26 δισ. ευρώ ή αλλιώς ποσοστό 23% επί του συνόλου.
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία, επικαιροποιημένη μελέτη, με βάση τα οριστικά στοιχεία και της Τράπεζας της Ελλάδος του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», για την ανάλυση του εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά το 2017.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά. Το προφίλ των επισκεπτών διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η Κεντρική Μακεδονία να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων ενώ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη να υπερτερούν σε αριθμό εισπράξεων. Στις εισπράξεις υπερτερεί και η Αττική, ενώ χαμηλότερα από την Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά. Ειδικότερα, οι πέντε αυτές Περιφέρειες δέχονται το 84% των επισκέψεων (26 εκατ. στο σύνολο της χώρας), το 87% των διανυκτερεύσεων (181 εκατ.) και το 89% των εισπράξεων (12,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 14,2 δισ. ευρώ πανελλαδικά).
Από την ανάλυση των βασικών δεικτών: δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση διάρκεια παραμονής, προκύπτει ότι οι Περιφέρειες που κατά κύριο λόγω δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες και συγκεκριμένα:
– Στις τρεις Περιφέρειες, ο δείκτης δαπάνης ανά επίσκεψη κυμάνθηκε υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο 458 € της Ελλάδας.
– Η δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 2016 μόνο στο Νότιο Αιγαίο.
– Στις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες παρατηρούνται οι χαμηλότερες ή από τις χαμηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2016.
– Η Περιφέρεια Αττικής ενώ έχει χαμηλή δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο, έχει υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση λόγω της μικρής διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.
– H δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση +1,9%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση +1,1% και η μέση διάρκεια παραμονής +0,8%
Η μέση δαπάνη
Οσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2017 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 458 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με το 2016 (449 ευρώ). Το μέγεθος αυτό παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση ανά περιοχή, παρουσιάζοντας αλλού αύξηση κι αλλού μείωση.
H μέγιστη τιμή των 678 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφεται στην Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας σημειώσει ωστόσο οριακή πτώση σε σύγκριση με το 2016, στα 682 ευρώ. Σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της χώρας διαμορφώθηκε και η δαπάνη ανά επίσκεψη στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 626 ευρώ (έναντι 600 ευρώ το 2016) και ακολούθησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 598 ευρώ (έναντι 612 ευρώ το 2016).
Στο αντίθετο άκρο, εμφανίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -νούμερα τα οποία επηρεάζονται και από τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια- με την ελάχιστη τιμή των 203 ευρώ, ενώ χαμηλό δείκτη δαπάνης ανά επίσκεψη κατέγραψαν και οι ακόλουθες περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 209 ευρώ, Κεντρικής Μακεδονίας 255 ευρώ, Δυτικής Ελλάδας με 282 ευρώ και της Στερεάς Ελλάδας 301 ευρώ έναντι 287 ευρώ το 2016.
Η μόνη Περιφέρεια που κυμαίνεται στο μέσο όρο της Ελλάδας είναι αυτή του Βορείου Αιγαίου με 458 ευρώ δαπάνη ανά επίσκεψη, ενώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες οι δαπάνες κυμάνθηκαν μεταξύ 300 και 420 ευρώ: Ειδικότερα, η Ήπειρος 303 ευρώ, η Αττική 406 ευρώ, η Θεσσαλία 418 ευρώ και η Πελοπόννησος 423 ευρώ.