Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, δήλωσαν την Τετάρτη στο Reuters τραπεζικές πηγές.
Η νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης οδήγησε σε βουτιά τις τραπεζικές μετοχές, αποδυνάμωσε το ευρώ και προβλέπεται να μειώσει την ανάπτυξη, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα μέτρα τόνωσης.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνστιο, δήλωσε πως οι αγορές ανακάμπτουν, οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν έλλειμμα ρευστότητας και τα οικονομικά θεμελιώδη παραμένουν σταθερά και ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής και να αξιολογήσει αν χρειάζεται κάποια απάντηση.
Οι έκτακτες γραμμές ανταλλαγής (swap lines) που είχαν σχεδιαστεί για την παροχή ευρώ στις βρετανικές τράπεζες σε περίπτωση πιέσεων δεν έχουν ενεργοποιηθεί και η αναταραχή στις αγορές αντανακλά χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη και όχι πανικό, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
«Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα όχι ένα νομισματικό φαινόμενο» σημείωσε μια από τις πηγές. «Θα μπορούσαμε να δράσουμε, έχουμε τα εργαλεία, αλλά αυτό δεν θα έλυνε το ευρύτερο πρόβλημα και για την ώρα, οποιαδήποτε εκτίμηση για τον αντίκτυπο του Brexit δεν είναι τίποτα παραπάνω από ασκήσεις επί χάρτου» πρόσθεσε.
Αν οι αγορές δεν δείξουν σημάδια μεγαλύτερης μεταβλητότητας μέχρι την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου, το περισσότερο που πρέπει να αναμένει κανείς από την κεντρική τράπεζα είναι η προφορική διαβεβαίωση πως είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί, πρόσθεσαν οι πηγές.