Χωρίς κοινοβούλιο, που διαλύθηκε μετά την παραίτηση Ζάεφ όταν η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., με τις εκλογές να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον λόγω της κρίσης του κορονοϊού, με συνεχείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και μεταξύ των κομμάτων, η γειτονική χώρα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στα Βαλκάνια.
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Φυσικά τα μαθηματικά και η πραγματικότητα είναι ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, ο οποίος, στις 22 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, έφθασε στο σημείο να πει πως χώρες όπως «η Αλβανία, η Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, έχουν εξίσου ή και καλύτερα αποτελέσματα από εμάς».
Προφανώς για τον κ. Τσίπρα σημαντικά στοιχεία όπως ο πληθυσμός, η
διεθνής κίνηση, τα επίπεδα τουρισμού, το μεταναστευτικό και το πήγαιν’ έλα των διαφόρων στελεχών ΜΚΟ είναι εντελώς αμελητέα ζητήματα. Και για κάποιον λόγο επιμένει να λέει πως η Ελλάδα πρέπει να κατατάσσεται στα Βαλκάνια και με αυτά να συγκρίνεται και… όχι στη Δυτική Ευρώπη.
Φυσικά, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, που αραδιάζουν νούμερα όπως τους βολεύουν, αποφεύγουν να αναφέρουν ότι στα Σκόπια, το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορονοϊού βρίσκεται στο… 0,2% επί του ΑΕΠ!
Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ – και ευτυχώς για την Ελλάδα – με όποια χώρα κι΄ αν επιχειρήσει να μας συγκρίνει, η Ελλάδα κερδίζει. Πολύ περισσότερο που όταν δεχθήκαμε την επίθεση του ιού, είχαμε ήδη δεχθεί και μια άλλα επίθεση, την απόπειρα εισβολής από τον Έβρο. Καμιά χώρα δεν βρισκόταν στην κατάσταση της Ελλάδας στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου. Απλά πράγματα!
Αλλά δεν παραβλέπει μόνο όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Κάνει πως δεν βλέπει ούτε τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα όλους αυτούς τους μήνες.
«Βουλή των Λαζάρων» και… κορονοεκλογές!
Αν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση ελέγχεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τον Ζάεφ, ο τελευταίος, λόγω της αναβολής εξαιτίας του κορονοϊού των εκλογών της 12ης Απριλίου, προσπάθησε αρχικά να… αναστήσει το Κοινοβούλιο, δημιουργώντας μια «Βουλή των Λαζάρων» – για να θυμηθούμε και την δική μας Ιστορία.
Όταν αυτό δεν κατέστη αποδεκτό, καθώς τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι συνταγματολόγοι αποφάνθηκαν πως η Βουλή έχει διαλυθεί και οι βουλευτές έχουν παραδώσει την εντολή – και επομένως δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους – ο Ζάεφ άρχισε να πιέζει για συμφωνία προκειμένου να διενεργηθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση έχει ονομάσει «κορονοεκλογές».
Και εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις, με την αντιπολίτευση του VMRO να επιμένει πως εν μέσω πανδημίας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή προεκλογική εκστρατεία και επαφή με τον λαό, κατηγορώντας τον Ζάεφ ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη – πολύ περισσότερο πως λόγω κορονοϊού δεν θα ήταν δυνατόν να προσέλθουν στη χώρα οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ και μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Για να μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι ακόμη και τότε, πολλοί ηλικιωμένοι θα διστάσουν να πάνε στην κάλπη και να σταθούν για πολλή ώρα στην ουρά με τις μάσκες.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την πλευρά της, αφήνει να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν αμέσως μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του Προέδρου Πενταρόφσκι, ο οποίος έχει εκλεγεί με την στήριξη του Ζάεφ.
Την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα διάφορα φιλικά προς τον Ζάεφ ιστολόγια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, χρηματοδοτούνται και προπαγανδίζουν την ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν.
Μπροστά στο αδιέξοδο – και με τα αλβανικά κόμματα να έχουν αρνηθεί προεκλογική συνεργασία με τον Ζάεφ, καθώς πάντα προτιμούν να παζαρεύουν μετά – αυξάνουν οι πιέσεις προς τον πρόεδρο, προκειμένου να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις. Κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Εσωκομματική σύγκρουση στο Κουμάνοβο
Η πολιτική σύγκρουση, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κυβέρνησης, δεν μπορούσε παρά να έχει επιπτώσεις και στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Πρώτο θύμα, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ο δήμος του Κουμάνοβο που κατέγραψε αναλογικά με τον πληθυσμό του και τους περισσότερους νεκρούς. Άλλωστε, τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO, μπήκαν στα μέσα Απριλίου σε καραντίνα μετά από επίσκεψή τους στο Κουμάνοβο.
Το ίδιο και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι, ο υπηρεσιακός υπουργός υγείας Βένκο Φίλιπτσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι, οι οποίοι επίσης ήλθαν σε επαφή με τον δήμαρχο που λίγο μετά νόσησε.
Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες, το Κουμάνοβο έπεσε θύμα των διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και του δημάρχου Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι, που όμως δεν ανήκει στο VMRO, αλλά στο κόμμα του Ζάεφ. Δηλαδή, η σύγκρουση είναι εσωκομματική!
Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ντιμιτρίεφσκι ξέσπασε: «Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την κρίση λένε ψέματα», είπε.
Κι’ αυτό, επειδή το πρώτο τεστ που του έγινε βγήκε θετικό και το δεύτερο αρνητικό – οπότε έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως είχε πέισει θύμα εσωκομματικών μαχαιρωμάτων και ήθελαν να τον εξουδετερώσουν πολιτικά!
Προερχόμενος και ο ίδιος, όπως και ο Σπασόφσκι από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – οι δυο τους θεωρούνται πολιτικοί ανταγωνιστές εντός του κόμματος στο Κουμάνοβο – ο Ντιμιτρίεφσκι υποστηρίζει πως επανειλημμένα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον μέτρα περιορισμού στην πόλη, αλλά οι αρμόδιοι κώφευαν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον του δημάρχου, επειδή οργάνωσε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στην καραντίνα!
Με λίγα λόγια οι μεν κατηγορούν για απόπειρα πολιτικής εξόντωσης τους δε, ενώ ανήκουν στο ίδιο κόμμα!
Και στη μέση ο Ήλιος της Βεργίνας!
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο δήμαρχος διαφωνεί με τον Ζάεφ όσον αφορά
στον χειρισμό του ονόματος και των συμβόλων και διαμαρτυρήθηκε δημόσια για την απομάκρυνση του Ήλιου της Βεργίνας από την γειτονική πόλη Κρίβα
Παλάνκα.
Μάλιστα σε μια ανάρτησή του, ο δήμαρχος κατηγόρησε τους συντρόφους του ότι εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού για να αφαιρούν το αρχαίο σύμβολο κάτω από το οποία ο ίδιος υπηρέτησε στον στρατό και το οποίο, όπως λέει, οι Έλληνες… θεωρούν ιδιοκτησία τους! Και προειδοποίησε το κόμμα του ότι ο Ήλιος της Βεργίνας δεν θα απαλειφθεί από την «μακεδονική» πολιτιστική κληρονομιά.
«Μπορούμε να τα γκρεμίσουμε όλα και να τα ξαναχτίσουμε από την αρχή, αλλά δεν πρέπει να αγγίζουμε την ιστορία και την ταυτότητά μας. Αυτά είναι δικά μας, ανήκουν σε αυτούς που έζησαν και σ’ αυτούς που θα ζήσουν. Η Βεργίνα είναι μέρος της Ιστορίας μας και δεν μπορείτε να μας την πάρετε».
Επίσης, καταδίκασε δημόσια τις πιέσεις της Βουλγαρίας, προκειμένου τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τον – έτσι κι’ αλλιώς κομιτατζή – Γκότσε Ντέλτσεφ ως βουλγαρικής καταγωγής.
Ερχόμαστε έτσι στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους γείτονες.
Τώρα διεκδικούν τη «μακεδονική» και οι Βούλγαροι!
Ως γνωστόν, η Σόφια απέστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτώντας η γλώσσα της γειτονικής χώρας να μην αναφέρεται ως «μακεδονική», αλλά ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς επίσης να σταματήσουν τα Σκόπια να υποστηρίζουν ότι υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στη Βουλγαρία και να αποδεχθούν την βουλγαρική ταυτότητα διαφόρων ιστορικών προσωπικοτήτων.
Με λίγα λόγια, όσο υπήρχε το πρόβλημα με την Ελλάδα, ο Μπορίσοφ έκανε τα στραβά μάτια – με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να εφοδιάζεται με επιχειρήματα σε βάρος όσων διαφωνούσαν στην Ελλάδα – ώστε μετά να υποστηρίξουν πως και αυτοί μιλούν… «μακεδονικά». Σκόπευαν δηλαδή να οικειοποιηθούν και αυτοί την γλώσσα!
Έτσι, υποστηρίζουν πως μπορούν οι Σκοπιανοί να αποκαλούν τη γλώσσα τους «μακεδονική», αλλά δεν μπορούν να υποστηρίζουν πως είναι αποκλειστικά δική τους. Ο Μπορίσοφ μάλιστα, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του, είπε πως όπως η Γερμανία και η Αυστρία δεν μαλώνουν για το τίνος είναι τα γερμανικά που μιλούν και οι δύο λαοί, έτσι πρέπει να συμβεί και με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια!
Καταλάβατε; (Και κυρίως όσοι έσπευσαν να δηλώσουν πως η Βουλγαρία έσωσε την δική μας τιμή;). Οι άνθρωποι λένε πως η «μακεδονική» γλώσσα ανήκει και σ’ αυτούς!
Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Ο Μπορίσοφ ζήτησε να συνεδριάσει επειγόντως (εν μέσω κορωνοϊού) η κοινή επιτροπή που ελέγχει τα θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών και η οποία δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε με τον Ζάεφ το 2017.
Τίνος είναι ο Γκότσε Ντέλτσεφ;
Οι Σκοπιανοί ιστορικοί είχαν αποδεχθεί το βουλγαρικό αφήγημα όσον αφορά μια σειρά από ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Τσάρος Σαμουήλ, αλλά οι συνομιλίες διεκόπησαν όταν οι Σκοπιανοί ζήτησαν ανάλογη λύση και για τον Γκότσε Ντέλτσεφ (που ως γνωστόν κυριαρχεί στον εθνικό ύμνο των Σκοπίων).
Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ υποστηρίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει, καθώς στη Βουλγαρία υπάρχουν ακόμη και πόλεις που φέρουν τον όνομα του συγκεκριμένου κομιτατζή! Υποδεικνύει μάλιστα να συμφωνήσουν ότι ο Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος που… αγωνίστηκε για την ελευθερία της «Μακεδονίας»!
Μέσα στη γενική σύγχυση, και ο Σκοπιανός Πρόεδρος Πενταρόφσκι δήλωσε σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του πως «αν το τίμημα είναι να πάψουμε να είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα που μιλάμε να μην είναι τα μακεδονικά, τότε δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση»!
Πολλοί ξαφνιάστηκαν, βέβαια, διότι ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πενταρόφσκι υποστήριζε πάντα ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ε.Ε. και κατηγορούσε τον Γκρούεφσκι για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του.
Οπότε, πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά λέγονται ενόψει εκλογών…
Την ίδια ώρα, το θέμα έσπευσε να κλείσει στις 2 Μαΐου και ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας στην Κοινή Επιτροπή Εκπαιδευτικών και Ιστορικών Θεμάτων με την Βουλγαρία, καθηγητής Ιστορίας Ντράγκι Γκιοργκίεφ.
Όπως είπε, «αν ο όρος είναι η μακεδονική γλώσσα, τότε οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει καν να ξεκινήσουν»!
«Κατά την γνώμη μου», συμπλήρωσε, «το θέμα της γλώσσας δεν πρέπει να μπει καν στο τραπέζι. Όσο και αν μοιάζουν οι γλώσσες, όσο και αν συνεννοούμαστε μεταξύ μας χωρίς την βοήθεια μεταφραστών, πρόκειται για δύο ξεχωριστές γλώσσες και αυτό το θέμα έχει κλείσει»!
Με λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι Σκόπια και Βουλγαρία μιλούν την ίδια γλώσσα, την βουλγαρική, συνεννοούνται μια χαρά και ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να αποκληθεί «μακεδονική» η βουλγαρική γλώσσα! Και τώρα γυρεύουν και οι Βούλγαροι να αποκληθεί η γλώσσα τους «μακεδονική»!
Ποιος ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ για τον οποίο ερίζουν οι δύο χώρες
Ο Γκότσε Ντέλτσεφ, που γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1872 και πέθανε το 1903, ήταν Βούλγαρος και ιδρυτικό μέλος της διαβόητης ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), που πρωτοεμφανίστηκε ως Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή (ΒΜΑΕΕ) και μετά ως Μυστική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση (ΜΜΑΕΟ).
Απόφοιτος του βουλγαρικού Εξαρχικού σχολείου στο Κιλκίς και του βουλγαρικού γυμνασίου αρρένων «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» στη Θεσσαλονίκη, όπου με τον συμμαθητή του Ντάμε Γκρούεφ, ίδρυσαν μυστική οργάνωση.
Η Βουλγαρική Εξαρχία συστήθηκε το 1870 ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία με σουλτανικό φιρμάνι, κατά παράβαση των χριστιανικών διατάξεων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και είναι γνωστό ότι οι Εξαρχικοί πρωτοστάτησαν σε βιαιότητες προκειμένου να αφελληνίσουν την Μακεδονία.
Ο Ντέλτσεφ φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή της Σόφιας, αποβλήθηκε και μετά εργάσθηκε ως δάσκαλος σε διάφορα εξαρχικά σχολεία, όπως και ο Ντάμε Γκρούεφ, συνεχίζοντας παράλληλα την παράνομη δραστηριότητά τους. Η οργάνωσή τους εξαπλώθηκε σε όλη την Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ο Ντέλτσεφ ίδρυσε εργοστάσιο πυρομαχικών για τον εφοδιασμό του ένοπλου αγώνα τους.
Οι οργανώσεις αυτές προέβαιναν σε διάφορες επιθέσεις του βομβιστικές ενέργειες κατά των Τούρκων, ωστόσο με τα μανιφέστα τους προς τους χριστιανικούς πληθυσμούς, καλούσαν σε αγώνα για την αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ο Ντέλτσεφ σκοτώθηκε σε μάχη το 1902, έναν χρόνο πριν από το Ίλιντεν, και ο τάφος του βρίσκεται στην Εκκλησία του Σωτήρος στα Σκόπια, θεωρείται ήρωας τόσο για τους Βούλγαρους όσο και για τους Σκοπιανούς. Μάλιστα οι Σκοπιανοί – στη γνωστή απόγνωσή τους να αποκτήσουν Ιστορία – τον ανακήρυξαν εθνικό ήρωα και Σλαβομακεδόνα αυτονομιστή.
Στα δε σχολικά εγχειρίδια και σε αρκετά ιστορικά βιβλία της γειτονικής χώρας υπάρχουν αναφορές για βουλγαρική εμπλοκή στον θάνατό του.
Άλλωστε, η Μυστική Μακεδονο-Ανδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση (ΜΜΑΕΟ), δήλωνε ανοικτή σε όλους τους Μακεδόνες και τους Θράκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που ήθελαν να συμμετάσχουν στο κίνημα για την αυτονομία τους.
Κανονικός μύλος!
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος