Στήριγμα στον… υπερβάλλοντα ζήλο των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να πιάνει τους στόχους των εσόδων.
Η χρονιά ξεκίνησε με την ΑΑΔΕ να «πιάνει» με χαρακτηριστική άνεση του 7 από τους 11 οικονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και να «χάνει» οριακά άλλους τρεις.
Για τους φορολογουμένους, η… συνέπεια της ΑΑΔΕ μεταφράστηκε σε σκληρό κυνηγητό -μέσω emails, επιστολών κ.λπ.- για την έγκαιρη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, αλλά και σε καταιγισμό λήψης αναγκαστικών μέτρων με κυριότερο εξ αυτών τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Η «επίθεση» θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον καταλογισμό των νέων προστίμων, που φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, τον πολλαπλασιασμό των οχλήσεων στους ασυνεπείς, εν όψει και της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος, και στις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για τουλάχιστον 40.000-50.000 οφειλέτες που δεν συμμορφώνονται μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ακολουθεί έναν «μπούσουλα» 11 ποσοτικοποιημένων στόχων, οι οποίοι συμφωνούνται κάθε χρόνο με τους δανειστές. Η επίτευξη των στόχων εξετάζεται ανά τρίμηνο.
Η «βαθμολογία» του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ υψηλή, κάτι που αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στα στοιχεία των φορολογικών εσόδων.
Οι κωδικοί των άμεσων και έμμεσων φόρων από προηγούμενες χρήσεις εμφάνισαν μεγάλη υπεραπόδοση, καλύπτοντας, έτσι, τις αποκλίσεις από τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο «έλεγχος» του πρώτου τριμήνου αποδεικνύει ότι το βάρος έχει πέσει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά και στην εντατική λήψη αναγκαστικών μέτρων. Μια προς μια, οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου συγκριτικά με τον στόχο που είχε συμφωνηθεί για το συγκεκριμένο διάστημα έχουν ως εξής:
1.Από το λεγόμενο «παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος», δηλαδή αυτό που είχε συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος του 2016, συνολικού ύψους 91 δισ. ευρώ, οι υπηρεσίες κατάφεραν να εισπράξουν περίπου 879 εκατ. ευρώ με τον στόχο να έχει οριστεί στα 890 εκατ. ευρώ. Το τι περιμένει τους οφειλέτες προκύπτει από τον ετήσιο στόχο, ο οποίος έχει οριστεί στα 2,7 δισ. ευρώ.
2.Από το καινούργιο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που άρχισε να συσσωρεύεται μετά την 1/1/2017 και έχει ήδη ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ είχε υποχρέωση να εισπράξει το 13,4% και τελικώς συγκέντρωσε στο α’ τρίμηνο το 16%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Ο πήχυς μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ ψηλά, καθώς ο συντελεστής εισπραξιμότητας επί του φρέσκου χρέους θα πρέπει να φτάσει στο 23,5%.
3.Οι συνολικές εισπράξεις από τους μεγάλους οφειλέτες και τις στοχευμένες δράσεις έπρεπε να αποφέρουν 165 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και τελικώς μαζεύτηκαν 145 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ένας από τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν, ενώ ο πήχυς είναι ψηλά για ολόκληρη τη χρονιά. Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να συγκεντρώσει 690 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων τα 200 εκατ. πρέπει να μαζευτούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
4.Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Μαρτίου, η ΑΑΔΕ είχε ολοκληρώσει 4.633 μερικούς ελέγχους και 51 πλήρεις από «φρέσκες» υποθέσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. «Φρέσκες» είναι οι υποθέσεις που αφορούν χρήσεις μετά το 2011. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 67% και είναι υψηλότερος του στόχου που είχε τεθεί (60%).
5.Ο συντελεστής εισπραξιμότητας των φόρων και των προστίμων που έχει καταλογίσει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς περιορίστηκε στο 8%, έναντι 42% που ήταν ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο. Η κατάρρευση οφείλεται, βέβαια, στο γεγονός ότι τον Μάρτιο καταλογίστηκαν πρόστιμα και φόροι-«μαμούθ» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχαν βεβαιωθεί περίπου 270 εκατ. ευρώ και είχαν εισπραχθεί μόλις τα 21 εκατ. ευρώ.
6.Στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, η εικόνα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς, ενώ ο στόχος του α’ τριμήνου για την εισπραξιμότητα ήταν στο 23,5%, τελικώς καταγράφθηκε επίδοση της τάξης του 39,4%. Βέβαια, η υπερεπίδοση δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στα έσοδα, καθώς το συνολικό ποσό της βεβαίωσης ήταν 24,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 9,7 εκατ. ευρώ.
7.Στο ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταγράφηκε μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν στο 60% (και θα ανέβει σταδιακά στο 70% μέχρι το τέλος του έτους), με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει στο 56%. Στα αιτήματα που διεκπεραιώθηκαν αντιστοιχούν 177 εκατ. ευρώ.
8.Η διατήρηση του ποσοστού εμπρόθεσμων πληρωμών όλων των βασικών φόρων (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) στο 83% είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους της φετινής χρονιάς, καθώς τα ποσά που θα βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου σε αυτούς τους τρεις φόρους ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, ο στόχος έχει επιτευχθεί, καθώς ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στο 81,3%, έναντι στόχου 81%. Ομως, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς οι μεγάλοι φόροι της χρονιάς θα βεβαιωθούν από το τέλος του τρέχοντος μηνός και μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης εμφανίζεται εντός στόχου επειδή ο πήχυς είναι ακόμη χαμηλά. Ο συντελεστής εισπραξιμότητας του 81,3% αντιστοιχεί ουσιαστικά σε κάτι περισσότερο από 3,5 δισ. ευρώ.
9.Ο υπερβάλλον ζήλος έχει αποτυπωθεί έντονα στον βαθμό ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Για το πρώτο τρίμηνο, ο στόχος όριζε να ενεργοποιηθούν παρεμβάσεις όπως είναι οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, στο 47% των οφειλετών για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (σ.σ.: εξαιρούνται όσοι έχουν υποχρεώσεις έως και 500 ευρώ). Η ΑΑΔΕ υπερθεμάτισε και ανέβασε το σχετικό ποσοστό στο 54,79%, λαμβάνοντας μέτρα για 890.000 άτομα σε σύνολο 1,623 εκατομμυρίων. Ο πήχυς για το 2017 είναι ούτως ή άλλως ψηλά, καθώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για περισσότερα από 930.000 άτομα. Αν η ΑΑΔΕ συνεχίσει αυτό τον ρυθμό όμως (με περισσότερες από 15.000-16.000 παρεμβάσεις ανά μήνα σε ισάριθμους οφειλέτες), τότε πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα βρεθούν θα είναι μπλοκαρισμένοι από την Εφορία.
10.Ο τριμηνιαίος στόχος όριζε ότι πρέπει να εξετασθούν το 58% των ενδικοφανών προσφυγών πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία. Η ΑΑΔΕ ανέβασε τον σχετικό δείκτη στο 91%, πιάνοντας ουσιαστικά τον «ρυθμό» που επιβάλλει ο ετήσιος στόχος.
11.Ο ενδέκατος και τελευταίος στόχος όριζε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έπρεπε να έχουν διενεργηθεί 3.080 έλεγχοι από τις κινητές ομάδες ελέγχου. Οι έλεγχοι έφτασαν τους 3.324, αλλά ο κύριος όγκος εργασιών είναι μπροστά. Στο τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 7.546 έλεγχοι, ενώ η χρονιά θα πρέπει να κλείσει με 15.400.