Με σημαντικές αλλαγές θα «πάνε» φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ τάξης των γενικών λυκείων, όσον αφορά στις σχολές που προστίθενται και αφαιρούνται στο μηχανογραφικό δελτίο, στις ημερομηνίες των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, στις επαναληπτικές εξετάσεις και στις συνέπειες που θα έχουν όσοι δεν πάρουν το απολυτήριό τους.
Ανάλογες αλλαγές θα ανακοινωθούν σύντομα και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.
Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών θα έχει ιδιαιτερότητες για τους αποφοίτους των λυκείων καθώς είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί αποκλειστικά και μόνο το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (σ.σ. πέρυσι εφαρμόστηκε το διπλό σύστημα εξετάσεων).
Με δεδομένο ότι φέτος διαχωρίζεται οριστικά το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, έπρεπε να γίνουν τροποποιήσεις σε διάφορα θέματα τεχνικού κυρίως χαρακτήρα όσον αφορά στις εξετάσεις για τα οποία όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι.
Τι προβλέπεται
Συνοπτικά για φέτος θα έχουμε τις εξής αλλαγές:
– Στο μηχανογραφικό δελτίο προστίθενται φέτος σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και επίσης αφαιρούνται λίγες από τρία πεδία καθώς πολλά τμήματα είχαν ζητήσει από πέρυσι να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.
– Οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος θα γίνουν μετά τις ενδοσχολικές και πιθανότατα θα μετατεθούν χρονικά από τον Μάιο στις αρχές Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σε μαθητές, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας μελετά και εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών.
– Φέτος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους δεν μπορέσουν για λόγους υγείας ή άλλες σοβαρές αιτίες να προσέλθουν στους διαγωνισμούς.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου Παιδείας «οι Πανελλαδικές κοστίζουν ακριβά και άλλωστε και παλιότερα δεν ίσχυε αυτός ο θεσμός των επαναληπτικών». Και γι’ αυτό το θέμα δεν έχει παρθεί η οριστική απόφαση αλλά τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον ισχύσει δεν θα έχουν φέτος δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις εάν έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν ή να τους συμβεί κάτι σοβαρό.
– Οσοι μαθητές δεν καταφέρουν να πάρουν το απολυτήριο «αυτόματα» αποκλείονται από τις Πανελλαδικές.
– Οι υποψήφιοι με το 10% (χωρίς εξετάσεις) δεν θα κάνουν καμία δήλωση και θα καταθέσουν μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
– Οι απόφοιτοι παλιότερων ετών που θα θελήσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα το δηλώσουν μέσα στον Φεβρουάριο σε ημερομηνίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.
Ολες οι παραπάνω αλλαγές ήταν απαραίτητο να γίνουν, όπως τονίζουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το σύστημα είναι νέο και ήθελε βελτιώσεις, επισημαίνοντας ως τον σημαντικότερο παράγοντα την αποδέσμευση του απολυτηρίου λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι ίδιοι μάλιστα επισημάνουν ότι οι μαθητές πρέπει να πάνε ήρεμοι στις εξετάσεις, καθώς καμία από τις αλλαγές δεν έχει επί της ουσίας αρνητικές επιπτώσεις.
Πάντως πολλοί μαθητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει καλύτερα το θέμα της διεξαγωγής των Πανελλαδικών στις 6 Ιουνίου διότι, όπως επισημαίνουν, αυτό θα αυξήσει το άγχος τους και θα έχουν κουραστεί από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Οι έχοντες την ευθύνη για τις Πανελλαδικές υπογραμμίζουν πάντως ότι τα παιδιά θα έχουν περίπου ένα δεκαήμερο προετοιμασίας μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι κάθε χρόνο οι Πανελλαδικές αποσυντονίζουν τα μαθήματα στα σχολεία και ότι ακόμη και στα γυμνάσια λήγουν τα μαθήματα σχεδόν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, φαινόμενο που πρέπει να λήξει και να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ θα καταθέσουν δήλωση προτίμησης (μηχανογραφικό δελτίο) για δύο κατ’ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Επιστημονικά Πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
Ολοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.