Μετά από μια πολύ καλή χρονιά, όπως εξελίχθηκε το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό, η θερινή σεζόν του 2019 μπαίνει με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα θεωρήσουν ως επιτυχία αν πετύχουν τις περσινές επιδόσεις, παρά την αρχική υστέρηση σε επίπεδο προκρατήσεων από τις βασικές ξένες αγορές
«Το καλοκαίρι του 2019 θα είναι η χρονιά της υπομονής και των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μεταθέσει προς τα πίσω τον προγραμματισμό τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος συνολικά διαπιστώνει πτώση των κρατήσεων στα δύο άκρα της σεζόν -τον Μάιο και αρχές του φθινοπώρου- και ικανοποιητικές κρατήσεις για το θερμό τρίμηνο του καλοκαιριού, αναφέρει το newmoney.
«Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζει τις διακοπές των Ευρωπαίων, πολλοί από τους οποίους πέρυσι, λόγω της καλοκαιρίας στη Βόρεια Ευρώπη, προτίμησαν προορισμούς στις χώρες τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος των διακοπών τους. Αντίστοιχα και φέτος, με δεδομένη τη γενικότερη ανασφάλεια στο οικονομικό πεδίο και λόγω Brexit, διαπιστώνουμε ότι οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τις κρατήσεις τους για το καλοκαίρι. Αυτό το είδαμε με τη γερμανική αγορά, τη μεγαλύτερη για την Ελλάδα, η οποία ενώ ξεκίνησε καλά με τις προκρατήσεις του Ιανουαρίου, στη συνέχεια η τάση φάνηκε να σταθεροποιείται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στην περίπτωση των Βρετανών, που επίσης αποτελούν μία από τις βασικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, έχει μεγάλη σημασία το πού θα διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας. Συνολικά και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το παιχνίδι πλέον παίζεται σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της τελικής τιμής του πακέτου και σε αυτό το σημείο έχει σημαντικό πλεονέκτημα η Τουρκία, όπου η τιμολογιακή της πολιτική για all inclusive 5 αστέρων αντιστοιχεί με αυτή των 4 αστέρων στην Ελλάδα».
Ειδικά για τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων, σύμφωνα με τα οποία νωρίτερα μέσα στο έτος μεγάλοι προορισμοί της γείτονος πουλούσαν χαμηλότερα ακόμη και κατά 50% αναλογικά με τις αντίστοιχες κατηγορίες καταλυμάτων στην Ελλάδα, με το άνοιγμα της ψαλίδας να έχει περιοριστεί τώρα πέριξ του 30%.
Οι τάσεις ανά περιοχή
Ανά περιοχή και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, ο Μάιος μπήκε με υστέρηση σε σχέση με την περσινή χρονιά και πτώση άνω του 10% όσον αφορά στις πληρότητες σε προορισμούς της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θάσου. Ο κ. Τάσιος, με την ιδιότητά του πλέον ως πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, επισημαίνει ότι «οι πληρότητες αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 45%, ενώ πέρυσι ήταν κοντά στο 60%. Θεωρούμε ότι φέτος καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις last minute, με τις οποίες θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν πιάσουμε τα νούμερα της περσινής χρονιάς».
Ακριβώς ίδιες συνθήκες επικρατούν και στη Μαγνησία, έναν προορισμό που συγκεντρώνει και μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών. Εκεί, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης «πράγματι, οι προκρατήσεις στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι όπως πέρυσι – κινούνται χαμηλότερα, με τον Μάιο να υστερεί. Ωστόσο, διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, δεδομένου ότι ο αριθμός των αεροπορικών συνδέσεων παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, μια χρονιά αυξημένων συνδέσεων με ένα +35%. Ενδεικτικά, στα θετικά της φετινής σεζόν είναι το γεγονός ότι π.χ. η easyjet συνεχίζει και φέτος τα δρομολόγια που συνδέουν τον Βόλο με το Λονδίνο, ενισχύοντας την κίνηση από τη βρετανική αγορά. Για τον εσωτερικό τουρισμό και τους Ελληνες τα πράγματα βλέπουμε ότι παραμένουν δύσκολα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010 και υπάρχουν αρκετές προσφορές για 5ήμερα ή 7ήμερα».
Με ερωτηματικά, κυρίως λόγω της ανόδου άλλων προορισμών της Μεσογείου, όπως π.χ. η Αίγυπτος ή η Τουρκία (που ανταγωνίζονται ωστόσο πιο πολύ τους προορισμούς των Δωδεκανήσων παρά των Κυκλάδων), φαίνεται ότι ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, όμως, όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο προγραμματισμός των αεροπορικών εμφανίζεται αυξημένος για τη θερινή σεζόν του 2019, γεγονός που δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια.
Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωταγωνιστεί σταθερά στον ελληνικό τουρισμό συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες εισπράξεις στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, ήτοι 4,4 δισ. ευρώ επί του συνόλου των 15,6 δισ. του 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σε έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς του Αιγαίου, την Κω, οι κρατήσεις φέτος κινούνται επί του παρόντος σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι και σε αυτό, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, φαίνεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο ανταγωνισμός από την Τουρκία: «Παρατηρούμε επί του παρόντος μια υστέρηση της τάξεως του 5%-7% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ευελπιστούμε ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη διαφορά. Ούτως ή άλλως η θερινή σεζόν του 2018 ήταν πολύ καλή και αν πιάσουμε τα ίδια νούμερα θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».