Νέες διευκολύνσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για τους φορολογούμενους, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχεδιάζει η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος να γίνει σε περισσότερες δόσεις.
Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα αποπληρώσουν τον φόρο τους σε οκτώ μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και τα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων).
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε οι αποπληρωμές μπορούν να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 494.981 δηλώσεις, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί υπερδιπλάσιες και συγκεκριμένα 1.013.323 δηλώσεις.
Η χαμηλή ροή ενδεχομένως να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει ανοιχτό το σύστημα και μετά τις 30 Ιουνίου, που με βάση τη νομοθεσία ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.
Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί, αναφέρει η «Καθημερινή».
Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.
«Σίγουρα θα υπάρχει πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας: «Όταν τελειώσουν οι αναστολές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, την έκταση των οποίων δεν μπορώ να προδικάσω».
Τα ακίνητα
Μέσα στον Μάιο θα νομοθετηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μέρος των ενοικίων τους, με το ελληνικό Δημόσιο να κλίνει προς την τακτοποίηση του θέματος φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τμήμα του ποσού που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μετατραπεί σε έκπτωση φόρου είτε στον φόρο εισοδήματος είτε στον ΕΝΦΙΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποζημιώσει στο 100% τους ιδιοκτήτες, εκτός και αν πρόκειται για πολύ χαμηλά ποσά. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε πως θα υπάρξει νομοθεσία «εντός Μαΐου» για διαμοιρασμό του κόστους ιδιοκτητών – κράτους εντός της τρέχουσας χρήσης.
Όσον αφορά την εστίαση, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα και όποια άλλα φορολογικά μέτρα αποφασισθούν για τη στήριξη τουρισμού και εστίασης θα έχουν αρχική περίοδο ισχύος στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επανεξέτασης στη συνέχεια.
Ερωτηθείς για τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην πιστωτική γραμμή του ESM, προσθέτοντας πως διαχειριζόμαστε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ώστε να μην ακουμπήσουμε, όπως είπε, τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ των «κλειδωμένων» κεφαλαίων του ESM.
Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ως εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
Όμως, ο υπουργός άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τη συνέχεια όσον αφορά πιθανή ανάγκη προσφυγής στα νέα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το 2021 και το 2022» και υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης έως και το τέλος του 2022.
Μειώνεται η προκαταβολή φόρου κατά 50% για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Νέα μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% (από 100% σήμερα) για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν το επόμενο διάστημα φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.
Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% (από 100% σήμερα) για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν το επόμενο διάστημα φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019 φαίνεται να έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα ρευστότητας σε όλους εκείνους που πλήττονται από τον κορωνοϊό και κινδυνεύουν ακόμα και με «λουκέτο».
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από τον Ιούνιο του 2020 σε 12% ή 11% από 13% που ισχύει, αναφέρει το vima.gr.
Μάλιστα ο νέος μειωμένος ΦΠΑ αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολο της εστίασης χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα που σερβίρονται, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα αλκοολούχα ποτά ή τα αναψυκτικά που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.
Το τέλος επιτηδεύματος
Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και άλλες προτάσεις ελάφρυνσης των βαρών σε επαγγελματίες και πληττόμενες επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανάλογα με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων διαμορφώνεται στα 650 ή στα 1.000 ευρώ.
Ωστόσο το μέτρο αυτό θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες εφαρμογής σε σύγκριση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία αν δεν μειωθεί εφέτος τότε το 2021 το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς εφέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.
Παράδειγμα: Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή.
Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γίνει από εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της εφετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 2.400 ευρώ, του χρόνου.
Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Αν όμως η Κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της εφετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) κατά 50%, τότε ο επαγγελματίας του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά και κάποια ελάφρυνση στο τέλος επιτηδεύματος, αυτό θα βοηθούσε να επιβιώσουν αρκετές επιχειρήσεις.
Διαφορετικά το «λουκέτο» καραδοκεί αν τελικά καταρρεύσουν εφέτος τα έσοδά τους και την ίδια στιγμή φαίνονται «πλούσιοι» στη φορολογική δήλωση του 2020 λόγω αυξημένων κερδών το 2019.
Για την προκαταβολή του φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες υπάρχει πρόταση να καταργηθεί εντελώς για εφέτος εφόσον αφορά πληττόμενους ΚΑΔ.
Η μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% από το 24% που είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση ότι θα γινόταν ίσως και εφέτος φαίνεται να μεταφέρεται για τα εισοδήματα του 2021, καθώς για εφέτος οι περισσότερες εταιρείες θα εμφανίσουν ζημιές και άρα όσο και να μειωθεί ο φόρος όφελος δεν θα προκύψει.
Παραμένει το 30% για αποδείξεις
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ποσοστού 30% επί των πραγματικών εισοδημάτων που θα αποκτηθούν εφέτος για τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσού αποδείξεων με πλαστικό χρήμα.
Όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν εφέτος με ηλεκτρονικές συναλλαγές το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% τους εισοδήματος τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
Πάντως, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν με πλαστικό χρήμα ή e-banking το συγκεκριμένο ποσό και να επιβαρυνθούν με τον παραπάνω φόρο.