Μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2020 έχει οριστεί η κρίσιμη δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Το θρίλερ των αναδρομικών που κρατά σε αγωνία 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ να οδηγήσει το μείζον θέμα σε πιλοτική δίκη.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσφυγή της κυβέρνησης στο ΣτΕ ώστε να γίνει μια πιλοτική δίκη για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και να δοθεί μια απάντηση.
Τα αναδρομικά
Τα αναδρομικά που θα κριθούν το 2020 στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ.
Αφορούν κύριες και επικουρικές όπως επίσης και τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Τα δυο σενάρια που επικρατούν για την κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ της 10ης Ιανουαρίου 2020 είναι τα παρακάτω:
– Να κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές, δηλαδή να αναιρέσει το ίδιο το δικαστήριο την απόφαση που πήρε το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι οι μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, με τις αποφάσεις τής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 1-4/2018) και με τις υπ’ αριθμ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Νέες πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους, και μάλιστα εντόκως.
– Να αποφασιστεί η καταβολή των αναδρομικών αλλά μόνο για το 10μηνο. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα μεταξύ της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ τον Ιούλιο του 2015 και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ο ΕΦΚΑ ζητάει τώρα από το ΣτΕ να κρίνει αν οι ρήτρες του νόμου Κατρούγκαλου καταλαμβάνουν και την περίοδο από 1-1-2013 έως 11-5-2016, δηλαδή πριν από την ψήφισή του, και εάν αυτή η αναδρομική πρόνοια είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που φτάνουν έως και 7.340 ευρώ από τα αναδρομικά του 10μήνου. Τα υψηλότερα ποσά αναδρομικών προκύπτουν για συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης
Μιλώντας για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ.Μηταράκης παραδέχτηκε ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα και προανήγγειλε την διεξαγωγή μιας μελέτης επιπτώσεων για το επίπεδο διαβίωσης στο υπάρχον σύστημα.
«Το ΣτΕ έδωσε μια αίσθηση κατεύθυνσης για το που πρέπει να πάνε τα ποσοστά αναπλήρωσης, ωστόσο την πρόθεσή μας για τα αναδρομικά θα την επιβεβαιώσουμε με την αναλογιστική μελέτη» τόνισε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, καθώς όπως είπε «είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο και μόνο προς τα πάνω θα πάμε».
Οι ασφαλιστικές εισφορές
Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές ο κ.Μηταράκης είπε ότι μπαίνουμε στην λογική της μείωσης τους, καθώς όπως ανέφερε «οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν πολλά, αλλά ο Έλληνας εργαζόμενος παίρνει λίγα».
Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, μια παροχή που, όπως είπε, θα είναι μόνιμη, ενώ ανέφερε ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υπάρξουν και αυξήσεις στις συντάξεις.
Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι μειωμένο γιατί δόθηκε το προεκλογικό μέρισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τώρα είναι μειωμένο.