Η επικείμενη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται να απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις προοπτικές για ισχυρότερη ανάκαμψη το 2018, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την οικονομία, σημειώνοντας ιδιαίτερα την καλή πορεία των εξαγωγών και του τουρισμού.
«Ο νέος χρόνος ξεκινάει με την οικονομία να ενισχύεται από τον δυναμισμό των εξαγωγών, οι οποίες ευνοούνται από τη σταθερή βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της μεταποίησης. Επιπλέον, η μεγέθυνση του τουρισμού, λόγω αρχικά γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται να εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα κερδίζουν έδαφος, καθώς η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένας ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων», αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος, αναφέρει το in.gr.
Στην ανάλυση τονίζεται ακόμη ότι:
Το 2017 έκλεισε με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να ισχυροποιούνται, καθώς η συμφωνία για την 3η αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την καλή πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2017, συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2017.
Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ ο δυναμισμός της υποστηρίζεται από τις αυξανόμενες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (+Euro 3,1 δισ. το διάστημα Ιαν – Οκτ 2017, έναντι +Euro 2,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016). Η συνολική διαδικασία ενισχύεται από την επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής, την ώρα που η Ελλάδα επανεντάσσεται στις αγορές, ανοίγοντας ευκαιρίες για ενισχυμένη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Οι επενδύσεις παραμένουν το αδύναμο σημείο της ανάκαμψης, με όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις μεταφορές, να βρίσκονται ακόμη σε αρνητικό έδαφος, αν και βελτιωμένες σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, είναι επιτακτική ανάγκη, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος, να μην υπάρξει επιστροφή στις εσφαλμένες πολιτικές των χρόνων της πλασματικής ευημερίας με δανεικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης και την λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας. Εάν η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν διατηρηθεί και ενισχυθεί, ολόκληρο το σχέδιο για τη μετατροπή της χώρας σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων, κινδυνεύει να αποτύχει και η αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης να αποδειχθεί πρόσκαιρη.