Σαββαΐδου: Παύθηκα επειδή δεν ήμουν αρεστή στην κυβέρνηση

Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, η αυξημένη επταμελής σύνθεσης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να έχει εκδώσει την ετυμηγορία της για την συνταγματικότητα και νομιμότητα της αποπομπής της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου, την οποία αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου 2015.

Την αποπομπή της είχε ανακοίνωσε η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε τονίσει ότι «το υπουργικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαΐδου».

Υπενθυμίζεται ότι καθήκοντα γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η κυρία Σαββαΐδου ανέλαβε την 25η Ιουνίου 2014, ενώ στη θέση της τοποθετήθηκε ο Γεώργιος Πιτσιλής.

Στη συνέχεια η κυρία Σαββαΐδου είχε προσφύγει (21.12.2015) στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το οποίο ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της.

Στην προσφυγή της, η τέως γενικής γραμματέας επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος, στο σημείο εκείνο του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη, καθώς δεν προηγήθηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί προηγουμένως να παρέχει εξηγήσεις (ακρόαση).

Σήμερα, στην 7μελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Τσιμέκα, συζητήθηκε, με την παρουσία και της ίδιας της κυρίας Σαββαΐδου, η προσφυγή της (αίτηση ακύρωσης).

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η κυρία Σαββαΐδου υποστήριξε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της, εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας, δεδομένου ότι εκδόθηκε όχι προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων, για τον λόγο ότι η αιτούσα δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση.

Επίσης, υποστήριξε η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ότι η πολιτική εμπάθεια απέναντί της προκύπτει από σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν την επί μακρόν προσπάθεια απομάκρυνσής της από τη γενική γραμματεία και τις απόπειρες της κυβέρνησης καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της να την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Ποινική δίωξη

Όπως αναφέρθηκε, παράλληλα, στο ΣτΕ, έκλεισε η ποινική εκκρεμότητα που είχε η κυρία Σαββαΐδου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το ότι φερόταν να είχε δώσει χρονικό περιθώριο ενός έτους -και όχι ενός μήνα, όπως ορίζει ο νόμος- στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Όπως ελέχθη, με το υπ’ αριθμ 1338/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κρίθηκε να μην γίνει σε βάρος της κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και να μην παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τέλεσε την αποδιδόμενη αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Τέλος, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τα αντίθετα νομικά επιχειρήματά τους.