Ο Ρώσος μεγιστάνας δωροδόκησε τον υπουργό Δικαιοσύνης και έγινε «persona non grata» για τον πρίγκιπα Αλβέρτο – Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομώνυμης ομάδας φέρεται να έχει ήδη εγκαταλείψει το πριγκιπάτο.
Η θέα από το ρετιρέ των 280 εκατομμυρίων ευρώ και των 1.600 τ.μ. που αγόρασε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όταν εγκαταστάθηκε στο Μονακό, είναι πραγματικά εκπληκτική, έλεγαν οι τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να περάσουν την είσοδό του, αναφέρει το protothema.
Μόνο που είναι αμφίβολο πλέον κατά πόσο ο Ρώσος ολιγάρχης θα μπορέσει να απολαύσει ξανά την συγκεκριμένη θέα, αφού το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε στο μικροσκοπικό πριγκιπάτο, διέλυσε εν μία νυκτί την glam εικόνα, που με τόσο κόπο είχε χτίσει.
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Journal du Dimanche, το γραφείο του ανακριτή στο Μονακό άσκησε αγωγή κατά του Ριμπολόβλεφ με την κατηγορία της δωροδοκίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και αστυνομικών.
Δεν ήταν η μόνη εφημερίδα που ασχολήθηκε με την συγκλονιστική, όπως όλα δείχνουν, υπόθεση, η οποία ήδη ονομάστηκε Monaco Gate, αφού το Paris Match, όπως και άλλα ΜΜΕ στην Γαλλία και την Ρωσία, κυκλοφόρησαν με εκτενή ρεπορτάζ για την αποκαθήλωση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου.
Το Monaco-gate, όπως ονομάστηκε, στοίχισε τη θέση δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του πριγκιπάτου, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντάλλασσαν ύποπτα μηνύματα με την δαιμόνια δικηγόρο του Ριμπολόβλεφ, την διαβόητη Τατιάνα Μπέρσεντα, ώστε να πάρουν αποφάσεις υπέρ του στην δικαστική διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Υβ Μπουβιέ.
Πρόκειται για τον τέως πια υπουργό Δικαιοσύνης και τον επίσης τέως πλέον Γενικό Εισαγγελέα του πριγκιπάτου, Φιλίπ Ναρμινό και Ζαν Πιερ Ντρενό, αντίστοιχα.
Ο πρώτος συνελήφθη και αντικαταστάθηκε, ενώ ο δεύτερος απομακρύνθηκε των καθηκόντων του και επέστρεψε στην Γαλλία, την ίδια στιγμή που Liberation και Le Monde «αποθεώνουν», τρόπον τινά, τον πρίγκιπα Αλβέρτο.
Ο τελευταίος έκανε μια «σιβυλλική» δήλωση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. «Καμία ατασθαλία δεν θα γίνει ανεκτή» είπε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον Ριμπολόβλεφ, ότι είναι πλέον ανεπιθύμητος στο πριγκιπάτο -κάτι που ο ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατάλαβε, όταν σε μια ημέρα ο πρίγκιπας, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μονακό σταμάτησαν να απαντούν στις κλήσεις του.
Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ήδη εγκαταλείψει τον μέχρι πρότινος παράδεισό του και βρίσκεται προσωρινά στο Σαν Φρανσίσκο, αν και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται.
Την τελευταία φορά που ο Ριμπολόβλεφ είχε ζητήσει βίζα, προκειμένου να χειρουργηθεί στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του την αρνήθηκε και αναγκάστηκε να μεταφέρει τους γιατρούς με δικά του έξοδα στον Άγιο Δομήνικο, για να τον χειρουργήσουν.
Τα βρώμικα μυστικά του Ντμίτρι
Εκτός από τον ίδιο τον Ριμπολόβλεφ, κομβικό ρόλο στο Monaco-gate, σύμφωνα με το Paris Match, φέρεται να έχει διαδραματίσει η δικηγόρος και εξ απορρήτων σύμβουλός του, Τατιάνα Μπέρσεντα.
Όλα άρχισαν με την περίφημη διαμάχη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου με τον έμπορο τέχνης Υβ Μπουβιέ, που του προμήθευε έργα τέχνης για την προσωπική του συλλογή.
Ο Μπουβιέ πηγαίνει στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 σε προκαθορισμένο ραντεβού στο ρετιρέ του Ριμπολόβλεφ, νομίζοντας ότι θα συζητήσουν για την αγορά ενός πίνακα του Μαρκ Ρόθκο. Κατά την ώρα της συζήτησης, εννέα αστυνομικοί μπαίνουν στο ρετιρέ και συλλαμβάνουν τον έκπληκτο Μπουβιέ, υπό το απαθές βλέμμα του ολιγάρχη. Ο Ελβετός οδηγείται στο τμήμα, όπου του ανακοινώνεται ότι κατηγορείται από τον πελάτη για «απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Θα μείνει τρεις μέρες υπό κράτηση μέχρι να καταβάλει την υπέρογκη εγγύηση των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, για να αφεθεί ελεύθερος.
Στην υπόθεση θα εμπλακεί από τον Ριμπολόβλεφ και η Ελβετίδα υπήκοος με βουλγαρική καταγωγή Τάνια Ράπο, στενότατη φίλη του Ρώσου, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Μονακό και νονά της μίας από τις δύο κόρες του! Συλλαμβάνεται και αυτή την ίδια ημέρα με τον έμπορο τέχνης, κατηγορούμενη ότι συνεργάστηκε μαζί του για να ξεπλύνει τα χρήματα από τις συναλλαγές του.
Κρατείται τέσσερις ημέρες, εξηγεί ότι έπαιρνε ένα ποσοστό τη τάξης του 6% από τον Μπουβιέ νόμιμα, το οποίο είχε καταθέσει με έμβασμα στην τράπεζα HSBC του Μονακό, μαζί με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
Η τράπεζα, που αρχικά είχε αρνηθεί τα περί εμβάσματος, ειδοποιεί ότι είχε κάνει λάθος, όμως η Ράπο σοκάρεται, όταν οι αστυνομικοί την βάζουν να ακούσει μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε με τον Ριμπολόβλεφ και την Μπέρσεντα κατά την διάρκεια ενός δείπνου.
Περνάει στην αντεπίθεση, καταθέτοντας μήνυση κατά των δύο, αλλά και κατά της HSBC, για προσβολή της ιδιωτικής ζωής και αυτή η μήνυση θα ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης γύρω από τα «βρώμικα» μυστικά του ολιγάρχη.
Το κινητό της «τσαρίνας»
Ο ανακριτής που αναλαμβάνει την υπόθεση είναι ο άτεγκτος Εντουάρ Λεβρό, που εξαρχής διαισθάνεται ότι είναι στημένη.
Ζητάει από την Τατιάνα Μπέρσεντα -το παρατσούκλι της είναι «η τσαρίνα»- το κινητό της τηλέφωνο και αυτή το παραδίδει, έχοντας την αίσθηση ότι έχει διαγράψει τα μηνύματα που δεν έπρεπε να δει κανένας άλλος, εκτός από αυτήν και τον Ντμίτρι.
Ο ανακριτής, παρόλο που το είχε ζητήσει για να ταυτοποιήσει αν είναι η συσκευή που μαγνητοφώνησε την Ράπο, απαιτεί έναν ενδελεχή έλεγχο και τότε εμφανίζονται τα περίφημα sms που αντάλλασσε η «τσαρίνα». Μέσω αυτών αποδεικνύεται ότι η δικηγόρος του ολιγάρχη συνομιλούσε με τον παυθέντα υπουργό Δικαιοσύνης Ναρμινό, δικαστές και αστυνομικούς, με μηνύματα που γέμισαν 30 σελίδες!
Μετά από αυτό ο ανακριτής ζητάει ακόμη πιο εξονυχιστικό έλεγχο και όλες οι πληροφορίες συγκεντρώνονται σε ένα dvd, που αποδείχθηκε καταλυτικό για την μοίρα του Ριμπολόβλεφ -του ανθρώπου που, όταν έμενε στην Ελβετία, φέρεται να είχε ξεστομίσει κατά την διάρκεια ενός δείπνου το εξής απίστευτο: «Η Ελβετία δεν είναι μια πραγματικά καπιταλιστική χώρα. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν βρίσκονται στην υπηρεσία του χρήματος. Τελικά υπάρχουν μόνο τρία μέρη στα οποία μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Ο Σκορπιός, η Κύπρος και το Μονακό».
Μόνο που τελικά δεν μπόρεσε να κάνει ό,τι ήθελε στο Μονακό, που δεν του παραχώρησε ποτέ την υπηκοότητα που τόσο ήθελε και το πολυπόθητο διαβατήριο, παρά τα εκατομμύρια που επένδυσε.
Έμενε μέχρι την τελευταία ημέρα με μια κάρτα διαμονής…