Αλλαγές έρχονται στις συντάξεις με τις αλλαγές στις εισφορές. Ειδικότερα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών βγάζει συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ, ο οποίος θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 για περίπου 1.5 εκατομμύριο μη μισθωτούς, δηλαδή αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.
Τα «Νέα» αποκαλύπτουν το ύψος της σύνταξης που θα προκύπτει για τους αυτοπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες ανάλογα με το ποια από τις έξι κατηγορίες εισφορών θα επιλέξουν – πλην αυτής που αφορά τους νέους ασφαλισμένους ως πέντε ετών – όπως αυτές προκύπτουν από το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό που προωθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Παράλληλα, με έναν οδηγό επτά ερωτήσεων – απαντήσεων παρουσιάζουν αναλυτικά το νέο σύστημα για τους αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους θα κινείται στις παρακάτω παραμέτρους:
Θεσπίζονται 7 επίπεδα εισφορών. Η πρώτη που ξεκινά από 126 ευρώ και αφορά μόνο νέους και για 5 χρόνια ασφαλισμένους και άλλες 6 που κλιμακώνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ.
Στο βασικό – μηνιαίο – ασφάλιστρο προστίθενται oι εισφορές υγείας (σε χρήμα και σε είδος), που ξεκινούν από 33 ευρώ (για τους νέους ασφαλισμένους και για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης) και ανεβαίνουν στο 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος συν 5 ευρώ σε χρήμα) και, από το 2ο επίπεδο έως και το 6ο επίπεδο, στα 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα). Ετσι προκύπτει το σύνολο εισφορών ανά επιλεγμένο επίπεδο.
Οι περίπου 1.5 εκατομμύρια ευρώ μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να εντάσσονται. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές – υπηρεσίες υγείας οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον ίδιες εισφορές.
Οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι θα μπορούν κάθε χρόνο να επιλέγουν έως δύο μεγαλύτερες ή, αντίστοιχα, έως δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα στα τέλη κάθε χρόνου και θα ισχύει για το αμέσως επόμενο έτος. Το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς.
Με το νέο σύστημα ποιες είναι οι αλλαγές που θα υπάρξουν;
Οι τρεις βασικές αλλαγές είναι οι παρακάτω:
Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών του εισφορών.
Πλήρης αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος.
Πλήρης αποσύνδεση από το εισόδημα. Παύει πλέον το Ασφαλιστικό να είναι Φορολογικό.
Σε ποιο επίπεδο θα κινούνται οι νέες συντάξεις των μη μισθωτών;
Οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο 775 ευρώ, 2ο επίπεδο 930 ευρώ, 3ο επίπεδο 1.180 ευρώ τον μήνα, 4ο επίπεδο 1.485 ευρώ, 5ο επίπεδο 1.845 ευρώ και 6ο επίπεδο 2.501 ευρώ τον μήνα.
Τι αλλαγές επέρχονται όσον αφορά την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ;
Επέρχονται σημαντικές αλλαγές. Οι νέες κλίμακες εισφορών για το εφάπαξ είναι οι εξής:
– 1ο επίπεδο (κατώτατο): 26 ευρώ τον μήνα.
– 2ο επίπεδο: 31 ευρώ τον μήνα.
– 3ο επίπεδο: 37 ευρώ τον μήνα.
Επίσης λόγω της ήδη νομοθετημένης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1/6/2022, το ύψος των μηνιαίων εισφορών διαφοροποιείται από 1/1/2020 έως 30/5/2022 και μετά την ημερομηνία αυτή.
Συγκεκριμένα :
– από 1/1/2020 έως 31/5/2022:
1ο επίπεδο (κατώτατο): 42 ευρώ
2ο επίπεδο: 51
3ο επίπεδο: 61 ευρώ
n από 1/6/2022
1ο επίπεδο (κατώτατο): 39 ευρώ
2ο επίπεδο: 47 ευρώ.
3ο επίπεδο: 56 εύρω.
Ποιες θα είναι οι αλλαγές για τους απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία (αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς);
Θα ισχύσει ένα διαφορετικό σύστημα, το οποίο δεν θα έχει σχέση με τις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Ωστόσο το νέο σύστημα για τους αγρότες – όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες – θα στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία, δηλαδή θα είναι απλό, ευέλικτο και με την ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου.
Αποσυνδέεται με το εισόδημα, τα χρόνια και τον κατώτατο μισθό. Η ισχύς του θα ξεκινήσει την 1/1/2020.
Ετσι καθιερώνονται 6 κατηγορίες (επίπεδα) – μηναία ασφάλιστρα – που θα ξεκινήσουν για το νέο έτος, το κατώτατο, από τα 119 ευρώ, θα αυξηθεί το 2021 στα 121 ευρώ και θα φθάσει το 2022 στα 124 ευρώ. Η έκτη κατηγορία (η μεγαλύτερη και η τελευταία) θα ξεκινήσει το 2020 στα 319 ευρώ, θα αυξηθεί το 2021 στα 326 ευρώ για να καταλήξει το 2022 στα 334 ευρώ.
Τι θα αλλάξει με το εργόσημο και τους τίτλους κτήσης;
Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο και στο ύψος εισφορών που θα καταβάλλουν όσοι απασχολούνται και αμείβονται με εργόσημο ή τίτλο κτήσης έρχονται με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το νέο Ασφαλιστικό τον Ιανουάριο.
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται ο δραστικός περιορισμός του ετήσιου εισοδήματος που μπορεί να εισπράξει ένας περιστασιακά εργαζόμενος. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ μεικτά, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται σενάριο περιορισμού του ποσού ακόμη και στα 3.000 ευρώ. Μάλιστα, για το νέο ποσό δεν θα χρειάζεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Ποια θα είναι τα οφέλη από το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών;
Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων θα είναι ωφελημένη μέσα από τον συνδυασμό Ασφαλιστικού και Φορολογικού. Τα 1.300 ευρώ που προκύπτουν από τη μείωση του φόρου – μέχρι τα 10.000 ευρώ – από το 22% στο 9%, θα υπερκαλύπτουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.