Μετάθεση λίγων ημερών, ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος, παίρνουν τελικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή Kοινωνικού Μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2019.
Και αυτό επειδή έως τότε στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν και τα πρώτα στοιχεία ή ενδείξεις από τις τράπεζες, για το πώς κινήθηκαν οι πληρωμές φόρων και τα άλλα κρατικά έσοδα στα τέλη του Νοεμβρίου, ώστε να σχηματίσουν και ασφαλέστερη πρόβλεψη για το τελικό ύψος του φετινού υπερπλεόνασμάτος, καθώς μάλιστα δεν έχουν την ίδια ανησυχία για την πορεία των κρατικών δαπανών όπως με τους φόρους των οποίων η είσπραξη παραμένει πάντοτε ασταθής και αβέβαιη.
Την τελική απόφαση πάντως για το Μέρισμα θα λάβει ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό την άλλη βδομάδα, μετά το πέρας του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και αφού πρώτα επιστρέψει από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή, την παροχή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης με τη μορφή της επιστροφής φόρου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα σενάρια είναι υπαρκτά και διακινούνται σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο ότι “ξέχασε” τη μεσαία τάξη.
Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν και εκπλήξεις με την αύξηση του συνολικού ποσού στα 500 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει και την παροχή της έκτακτης φορολογικής απαλλαγής στα μεσαία εισοδήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές κοντά στο κυβερνητικό επιτελείο, η φορολογική απαλλαγή μπορεί να λάβει τη μορφή της επιστροφής μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό ή του σχετικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Επίσης, δεν αποκλείεται η σχετική απαλλαγή να μην δοθεί έως το τέλος του έτους, όπως θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα, αλλά να δοθεί λίγο αργότερα, δηλαδή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020.
Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποιοι τελικά θα είναι οι «εκλεκτοί» που θα τους πέσει το «φλουρί» του φετινού κοινωνικού μερίσματος.
Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων», θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης – ή αλλιώς Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος όπως πλέον μετονομάζεται- ή και κάποια τυχόν άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως πχ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.
Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου -διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.
Από την άλλη πάντως, η εκ νέου αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κυρίου Στέλιου Πέτσα, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι, εκτός από τους ευάλωτους, να υπάρξει επιπλέον στήριξη σε όσους άντεξαν το βάρος της υπερφορολόγησης.
Εκ των πραγμάτων μπαίνουν έτσι αυτομάτως στο τραπέζι (παρότι πριν 5 μέρες ο κύριος Σταϊκούρας δήλωνε πως το επίδομα θα δοθεί «σε λεφτά και στο χέρι) και άλλα σενάρια τα οποία εξετάζονται , με επικρατέστερο εξ’αυτών το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή μέρους των φόρων της χρονιάς σε φορολογούμενους.
Στην περίπτωση αυτή συζητείται να δοθεί είτε σαν επιστροφή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε όσους αποκτούν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 € το χρόνο, είτε ενδεχομένως και σαν επιστροφή φόρου εισοδήματος ο οποίος παρακρατείται κάθε μήνα με το μήνα στους μισθούς και τις συντάξεις, εφόσον αυτή υπερβαίνουν τα 720 ευρώ το μήνα.