Λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2018 και την έναρξη της εκλογικής χρονιάς στην Ελλάδα και το μόνο αναπάντητο ερώτημα που έχει μείνει είναι η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Αν και οι παράγοντες που κρίνουν το χρόνο είναι πολλοί (το Μακεδονικό, ο ρόλος Καμμένου, η προσπάθεια ανάκαμψης της κυβέρνησης κ.λπ.) όλοι θεωρούν δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν οι αντοχές μέχρι τον Οκτώβριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των ξένων παραγόντων και ιδιαίτερα των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, αναφφέρει το in.gr.
Αν και πολλές φορές ο ρόλος τους έχει δαιμονοποιηθεί, ειδικά της αμερικανικής πρεσβείας, οι ετοιμασίες, προβλέψεις, αναλύσεις των διπλωματών των μεγάλων χωρών, έχουν τη σημασία τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναλυτές στις πρεσβείες περιμένουν ότι θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα τον Μάιο, σε μια πολλαπλή διαδικασία για την οποία ήδη υπάρχουν ετοιμασίες. Ελέγχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα, αγοράζονται κάλπες, επιλύονται θέματα που αφορούν στις ουρές που μπορεί να δημιουργηθούν στα εκλογικά κέντρα λόγω των πολλών ψηφοδελτίων (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές).
Ομως, ενώ οι πρεσβείες και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν… Μάιο εκφράζουν την άποψη ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο. Το βλέπουν ως πιο πιθανό σενάριο καθώς εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση διότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και των δημοτικών μπορεί να συμπαρασύρει και την ψήφο των εθνικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικρότερα κόμματα.
Με εκλογές πριν από το Μάιο εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα πόλωσης που θα φέρει μεγάλη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και η πολιτική εκτόνωση των πολιτών μπορεί να γίνει μετά, το Μάιο.
Κατά κύριο λόγο οι ξένες πρεσβείες δεν εμπλέκονται (τουλάχιστον εμφανώς) στα πολιτικά πράγματα. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον ευχαριστημένος θα πρέπει να είναι από τη στάση που επέδειξαν απέναντί του. Ειδικά η αμερικανική πρεσβεία εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλική προς την κυβέρνηση, ειδικά την τελευταία διετία, με τη στροφή Τσίπρα προς την Ουάσιγκτον. Οι αναλύσεις των ξένων διπλωματών γίνονται ασφαλώς ανάλογα με τα συμφέροντα της χώρας τους, κι ενδεχομένως να εκτιμούν τώρα ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές το συντομότερο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η επόμενη ημέρα
Ομως, οι πρεσβείες βλέπουν και την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών. Ειδικά για την Ελλάδα, οι ξένες χώρες θέλουν να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και συγκρουσιακό κλίμα. Μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας θέλουν να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, με ένα μακρόπνοο επενδυτικό, οικονομικό σχέδιο που θα διασφαλίσει στους ξένους επενδυτές το περιβάλλον που επιθυμούν.
Κι αν πολλοί δεν περιμένουν να υπάρξει στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές) μια κυβέρνηση που θα έχει την αυτοδυναμία και δεν θα εξαρτάται από μικρότερα κόμματα και συμμαχίες, αυτό που περιμένουν είναι να υπάρξει συνεννόηση στο πολιτικό σύστημα για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα ζει στον αστερισμό της επιλογής νέου Προέδρου, με μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία και με πλήρη αναδιάταξη του χάρτη της βουλής.
Οι ξένες πρεσβείες και γενικότερα ο ξένος επενδυτικός – πολιτικός παράγοντας θα ήθελε από τα κόμματα στην Ελλάδα να μην υπάρξει αναταραχή που θα οδηγήσει σε νέες κάλπες στις αρχές του 2020. Έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους στα μεγάλα κόμματα, έχουν κάνει συζητήσεις για το πώς δεν θα εκτροχιαστεί ξανά η Ελλάδα. Κι έχουν ζητήσει να βρεθούν τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν δηλαδή να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα ψηφιστεί από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες κάλπες και νέες περιπέτειες.
Και το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αν στις επόμενες εκλογές δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία τότε θα πρέπει να σκεφτεί από τώρα το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο, ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές.