Πόσο «καλοδεχούμενοι» είναι οι Eυρωπαίοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια;

Μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών αναμένουν τα βρετανικά πανεπιστήμια ως επίπτωση από το Brexit που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να περιορίσουν όσο γίνεται τις αρνητικές επιδράσεις ενώ σε φάση διερεύνησης είναι και όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο χώρο αυτό της εκπαίδευσης.

Τα νέα δεδομένα ανέλυσε μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), η Βίβιαν Στερν επικεφαλής της Universities UK International καιο αναγνώρισε ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, το Brexit θα επιφέρει «σκληρό πλήγμα» για τα βρετανικά πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να φανεί και στη μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών.

Η κ. Στέρν ανέφερε πως έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε μακροπρόθεσμα η ποιότητα να επικρατήσει και πάλι, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές από όλη την Ευρώπη και το στήριξε στο ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετική φήμη και καταλαμβάνουν πάντοτε υψηλές θέσεις σε όλα τα διεθνή rankings.

Για το εάν στο μέλλον, σύμφωνα με το Liberal.gr, οι Eυρωπαίοι φοιτητές θα θεωρούνται «overseas students», με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, η κ.Στερν είπε ότι, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να περιγράψουμε τί ακριβώς θα γίνει.

Σημείωσε ωστόσο πως όλοι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017, θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνθήκες, ως προς το οικονομικό, όπως και οι Bρετανοί φοιτητές. Το εγγυάται είπε, η κυβέρνησή μας. Ζητούμε να ισχύσει το ίδιο και για το 2018 και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα.

Πρόγραμμα Erasmus

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών «Erasmus», που ξεκίνησε το 1987 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της ΕΕ και το εάν συνεχίσει η Βρετανία να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, η κ.Στερν επισημαίνει: «Το Erasmus όπως και πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ, είναι ανοιχτό και για τα κράτη που δεν είναι μέλη.

Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που υφίσταται ανάμεσα στην ʻτρίτη χώραʼ και την ΕΕ. Και εδώ ακριβώς πρέπει να εξηγήσουμε στην κυβέρνησή μας και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών ότι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι μία win-win-situation να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη φοιτητές και ερευνητές υπό την σκέπη του προγράμματος Erasmus».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Πλανήτης