Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα για την ελληνική κυβέρνηση που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για υλοποίηση μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους συνιστά η σημερινή τοποθέτηση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα Bild.
Σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε στη Bild: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σσ. περίοδος χάριτος,επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρει το protothema.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 τότε και μόνο -αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μϊου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Η αισιοδοξία Τσίπρα…
Όλα αυτά την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια την διαδικασίας έγκρισης του μνημονίου 4, στη Βουλή, δήλωσε ότι είναι θέμα μικρού χρονικού διαστήματος να τελειώσει το ζήτημα του χρέους και να βάλει γραβάτα
..και το ξεκάθαρο όχι του Ζάιμπερτ
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη, μία μέρα πριν την ψήφιση του μνηυμονίου 4, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ρωτήθηκε, αν πράγματι η κυρία Μέρκελ είπε στον κ. Τσίπρα ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι «αναγκαία και δυνατή» μια συμφωνία για την Ελλάδα, για να πάρει την ξεκάθαρη απάντηση πως συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται μεθαύριο στις Βρυξέλλες, αλλά… σε κάποια δεδομένη στιγμή.
Διαβάστε το διάλογο μεταξύ του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ με δημοσιογράφους, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα
Ερώτηση: Κύριε Seibert, υπήρξε χτες τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της κυρίας Merkel και του κυρίου Τσίπρα;
Απάντηση Seibert: Ναι, χτες το απόγευμα. Θέλετε να γνωρίζετε κάτι περισσότερο; Λοιπόν, μπορείτε να φανταστείτε ότι ένα από τα θέματα ήταν η τρέχουσα δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι σχετικές αποφάσεις εξακολουθούν φυσικά να είναι ζήτημα των θεσμών και του eurogroup. Έχει σημειωθεί πρόοδος. Το eurogroup θα ασχοληθεί και πάλι στις 22 Μαΐου, νομίζω, με το θέμα. Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι έτσι θα χαιρόταν βεβαίως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εάν υπήρχε στο τέλος μια θετική αξιολόγηση. Σχετικά με το πότε θα υπάρχει αυτή η θετική αξιολόγηση δεν μπορώ να εκφράσω προσδοκίες κι ούτε και η Καγκελάριος το έχει κάνει.
Ερώτηση: Τι εννοείτε όταν λέτε ότι δεν το γνωρίζετε; Εννοείτε “όχι σ’ αυτήν την συνεδρίαση του eurogroup”;
Απάντηση Seibert: Αυτό που εννοώ είναι ότι το eurogroup- κι εκεί το ζήτημα βρίσκεται “σε καλά χέρια”- στις 22 Μαΐου θα ασχοληθεί εκ νέου με το ζήτημα της προόδου, κι ότι εμείς φυσικά- και πιστεύω, όπως και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, ελπίζουμε ότι σε μια δεδομένη στιγμή θα μπορέσει να υπάρξει μια θετική αξιολόγηση, όμως δεν είμαι σε θέση να πω πότε θα είναι αυτή η στιγμή.
Ερώτηση: Κύριε Seibert, σύμφωνα με το γραφείο του κυρίου Τσίπρα στην Αθήνα, η Καγκελάριος φέρεται να έχει χαρακτηρίσει μία συμφωνία στις 22 Μαΐου, δηλαδή κατά την επόμενη συνεδρίαση του eurogroup, ως αναγκαία και δυνατή. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;
Απάντηση Seibert: Όχι, δεν μπορώ. Γι’ αυτό και τοποθετήθηκα κατά τον τρόπο που τοποθετήθηκα.