Αναλυτικές οδηγίες προς τις ΔΟΥ για τη διενέργεια και εντατικοποίηση των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων έδωσε η ΓΓΔΕ.
Στους δρόμους βγαίνουν οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ, σε ομάδες τουλάχιστον των δύο ατόμων, προκειμένου να κάνουν φορολογικούς ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και στο στόχαστρο μπαίνουν οι κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα. Μάλιστα στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ αναφέρεται και πως θα γίνεται η επιλογή των στόχων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών που διενεργούν τον μερικό επιτόπιο έλεγχο πρόληψης (ΥΕΔΔΕ, Δ.Ο.Υ., πλην των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ, Πλοίων και Κατοίκων Εξωτερικού), θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους και να μεριμνούν για τη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα.
Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελέγχων αυτών έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων ανά υπηρεσία, η υλοποίηση του οποίου θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ελέγχων, τη ΔΙΠΑΕΕ και τους Προϊσταμένους των Φορολογικών Περιφερειών, κατά περίπτωση.
Τα συνεργεία ελέγχου θα αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους (στην περίπτωση μάλιστα των Δ.Ο.Υ. στα συνεργεία δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι και όχι μόνον όσοι υπηρετούν σε τμήματα Ελέγχου) και θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν.
Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, εκδίδοντας γενική χειρόγραφη εντολή ελέγχου.
Τέλος, αναφέρεται ότι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητήθηκε και θα παρασχεθεί η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου, τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τους κατά τόπους αστυνομικούς διευθυντές για τον προγραμματισμό των σχετικών ελέγχων.
Οι έλεγχοι εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.
Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα δύνανται να εξευρίσκονται:
1. Από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας και τα στοιχεία που τηρούνται στο ΟΠΣ-ELENXIS
2. από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κλπ.) και
3. από επιλογή από εξωτερική πληροφόρηση ή άλλη αιτία, του Προϊσταμένου της υπηρεσίας.
Έργο των συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων είναι η διενέργεια ελέγχων για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρέθυμνο
Ελέγχους σε καταστήματα της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ρεθύμνου, για παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Οικονομική Αστυνομία.
Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε δύο εστιατόρια μπαρ στη Μύκονο, τα οποία δεν είχαν κόψει αποδείξεις 3.052 και 1.730 αντίστοιχα, ενώ στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν τέσσερα εστιατόρια – μπαρ που απασχολούσαν εργαζόμενους χωρίς να τους έχουν δηλώσει.
Τέλος, στο Ρέθυμνο, σε παραλιακό μπαρ – εστιατόριο, διαπιστώθηκε να απασχολούνται δέκα εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ ένα ακόμα εστιατόριο απασχολούσε άλλους τρεις αδήλωτους εργαζόμενους.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες.