Τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναλύει ο γερμανικός Τύπος με σημερινά του δημοσιεύματα, σύμφωνα με την DW.
Μanager-magazin: Η Ελλάδα πιο κοντά στην επόμενη δόση
Ελλάδα και δανειστές έκαναν χθες ένα ακόμα βήμα προς την εκταμίευση νέων πιστώσεων, παρατηρεί η διαδικτυακή έκδοση του οικονομικού περιοδικού manager-magazin σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά στην επόμενη δόση».
Το περιοδικό επικαλείται τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει, «οι θεσμοί θα εστιάσουν τώρα στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας, που θεωρούνται προϋποθέσεις για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας».
Die Zeit: Η επιστροφή των ελεγκτών
Σε άρθρο με τίτλο «Η επιστροφή των ελεγκτών» η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σημειώνει πως «αγκάθι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». «Το Ταμείο θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ζητά ελαφρύνσεις» αναφέρει η Zeit προσθέτοντας: «Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο».
Berliner Zeitung: Αναβλητικότητα στο ζήτημα της Ελλάδας
«Αναβλητικότητα στο ζήτημα της Ελλάδας» διαπιστώνει η Berliner Zeitung και σημειώνει: «Το Eurogroup θέλει να αναβάλει την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος για μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία. (…) Η αγωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχει σαφέστατα πολιτικές διαστάσεις. Το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015 δόθηκε υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου. Όμοια και στην Ολλανδία. Από νομικής άποψης μένει ανοιχτό αν θα απαιτηθεί νέα απόφαση του κοινοβουλίου σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα».
Φουστ: Υποδαυλίζεται το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου IfO Κλέμενς Φουστ εκτιμά ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είχε εξ αρχής ως σκοπό να παραπλανήσει: «Επειδή αποκλείεται να επιστραφούν οι πιστώσεις, έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση κεφαλαίων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν επεδίωξε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε».
Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η εντύπωση ότι το Βερολίνο αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα έχει καλλιεργήσει το μίσος μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Παράλληλα θεωρεί ότι εν όψει γερμανικών εκλογών ανεβαίνουν οι τόνοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως παρατηρεί, «όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται από εθνικά συμφέροντα: Τσίπρας, Σόιμπλε, Μέρκελ, Ολάντ». «Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας μοιράζει λίγο πριν τα Χριστούγεννα μερικά εκατομμύρια στους συνταξιούχους ενώ την ίδια στιγμή ζητά λιγότερη λιτότητα; Είτε η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μοιράσει χρήματα είτε δεν την έχει», σημειώνει.