Με ρυθμούς προ κρίσεως υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο. Βρισκόμαστε, άλλωστε, σκάρτους μόλις δώδεκα μήνες (και κάτι μέρες για να είμαστε ακριβείς) πριν από το Brexit και ακόμα ελάχιστη προετοιμασία έχει γίνει από την κυβέρνηση Μέι. Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας πέφτουν όμως και οι τιμές των ακινήτων στη Στοκχόλμη και στις άλλες πόλεις της Σουηδίας.
Η μέση τιμή ενός ακινήτου στη βρετανική πρωτεύουσα διαμορφώθηκε στις 593.396 στερλίνες (670.258 ευρώ) τον Ιανουάριο καταγράφοντας μια ετήσια πτώση της τάξεως του 2,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία Acadata τη Δευτέρα, αναφέρει το in.gr.
Το χειρότερο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι ότι το τρέχον έτος η κατάσταση στη βρετανική αγορά ακινήτων και δη τη λονδρέζικη αναμένεται να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με την Acadata, μόνο τον Ιανουάριο οι τιμές ακινήτων μειώθηκαν κατά 0,8% (σε μηνιαία βάση, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2017 δηλαδή)! Σε έρευνα μάλιστα της Royal Institution of Chartered Surveyors αποκαλύφθηκε ότι οι προσφορές που λαμβάνουν οι λονδρέζοι μεσίτες από πελάτες τους για την αγορά οικιών είναι περισσότερο από 10% χαμηλότερες από τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες.
Αν στο Λονδίνο οι ειδικοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων από το μακρινό 2009, στη σουηδική αγορά καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών από το… ακόμα πιο μακρινό 2008. Και η αιτία εδώ δεν είναι κάποιο Swexit, αλλά η επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την προαναγγελία ενός εκτεταμένου σχεδίου οικιστικής επέκτασης των πόλεων από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Γενικευμένη ήταν από την περασμένη χρονιά η πεποίθηση των αγορών ότι η φούσκα των ακινήτων στη Σουηδία είχε φθάσει στο απροχώρητο και ότι δεν θα αργούσε να σκάσει. Από το περασμένο καλοκαίρι, που οι τιμές είχαν φθάσει στο ανώτατο επίπεδο, η πτώση τους αγγίζει το 10%. Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν μπορεί η χώρα να αποφύγει μια κατάρρευση των τιμών και μια γενικευμένη κρίση. Από τα τέλη του 2017, άλλωστε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει και τη σουηδική κορόνα, η οποία δέχεται πιέσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, οι θεμελιώσεις νέων οικιών έφθασαν στις 65.000 τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για αριθμό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.