Μισθούς που προκαλούν ίλιγγο και μάλιστα αναδρομικά ενέκρινε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για τον… εαυτό της, λίγο πριν εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο και σε θέσεις ελέγχου και ευθύνης οι νέοι Κινέζοι επενδυτές που απέκτησαν πρόσφατα το 24% της εταιρείας, όπως αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Εμμανουήλ Κορωνιωτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Μπλάνα, που προέρχονται και οι δύο από την εταιρεία, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΚΑΘΗΗΜΕΡΙΝΗ”.
Ο κ. Κορωνιωτάκης πριν γίνει πρόεδρος ήταν τομεάρχης, ενώ ο κ. Μπλάνας κατείχε τη θέση του διευθυντή της Διεύθυνσης Συστημάτων και Υποδομών.
Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινή του ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ο κ. Σκρέκας αναφέρεται σε προκλητικές αυξήσεις στις 20.000 ευρώ το μήνα αμοιβών δύο μελών του δ.σ. του υπό αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ και για αναδρομική απόδοση σε αυτούς αμοιβών 200.000 ευρώ!
Πρόκειται για εφαρμογή του ν. 4354/2015 που η νυν κυβέρνηση πέρασε και τον οποίο φέρονται να αξιοποίησαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα που είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση σε θέσεις ευθύνης.
Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:
Ο κ. Τσίπρας παραπλάνησε δύο φορές τον Ελληνικό λαό υποσχόμενος μεταξύ άλλων ότι θα αλλάξει δήθεν το παλιό, την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος. Αντιθέτως, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι Έλληνες είναι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς άλωσης του κράτους από κομματικούς εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ που αδιαφορούν για τη φτώχεια, τη δυστυχία, τους φόρους και την απόγνωση που έχει φέρει στο λαό η κυβέρνησή τους.
Ενδεικτικό παράδειγμα της καθεστωτικής αλαζονείας και αμετροέπειας που διακατέχει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών της αποτελεί η τελευταία πράξη της, διορισμένης από το σύστημα του κ. Τσίπρα, διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.
Σήμερα είναι σε φάση μετάβασης από μια δημοσίου χαρακτήρα και λειτουργία εταιρεία, σε μια δυναμική εταιρεία με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, διασφαλίζοντας χαμηλό κόστος κατασκευής με υψηλή ποιότητα σε σύντομο χρόνο.
Κι όμως τούτη την ώρα που ο διαγωνισμός είναι σε φάση ολοκλήρωσης δύο κορυφαία στελέχη του ΑΔΜΗΕ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διορισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησαν νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εκτοξεύσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, στα 20.000 ευρώ (ανά μήνα!).
Και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από την εφαρμογή του νόμου 4354/16.12.2015 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, που καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ως αποτέλεσμα της αναδρομικής ισχύος, από ότι λέγεται, έλαβαν περί τα 200.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.
Και ίσως αυτές οι αποδοχές να ήταν δικαιολογημένες στο παρελθόν για θέσεις υψηλότατης ευθύνης τις εποχές που ο όμιλος ΔΕΗ ευημερούσε και η κοινωνία προόδευε.
Οι κομματικοί εκλεκτοί όμως του κ Τσίπρα και της κυβέρνησής του, με διάθεση άλωσης του κράτους, επιλέγουν με λογική «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει» να αρπάξουν ότι μπορούν και όσο προλαβαίνουν, αφού μετά την είσοδο του στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή, η ρεμούλα, η λαμογιά και η κακοδιαχείριση μιας δημόσιας εταιρείας, «κινδυνεύουν να τερματιστούν».
Και όλα αυτά την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική ασφυξία, η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, τα ληξιπρόθεσμά της έχουν εκτιναχθεί στα 3 δις ευρώ και ο ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας της χώρας τρεκλίζει.
Παρακαλώ για την άμεση απάντηση των παρακάτω προς ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών.
Ερωτάται ο Υπουργός
1.Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ανώτατα στελέχη έκαναν χρήση του νόμου της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκτόξευσαν τις μηνιαίες αποδοχές τους στα 20.000 ευρώ;
2.Είναι αλήθεια ότι ένας από τους δύο ή και οι δύο έλαβαν αναδρομικά ενός έτους περίπου 200.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2016;
3.Σε πόσες ενεργειακές εταιρείες του δημοσίου ανώτατα στελέχη που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια έχουν κάνει χρήση του νόμου 4354/16.12.2015 του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης,που απελευθερώνει τις αποδοχές των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, και ποιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές τους συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των Διοικητικών Συμβουλίων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Σκρέκας
Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων