Στην άμεση κατάθεση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εγκαταλείποντας -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- τις προσπάθειες για αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2019 και 2020 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από την τρόικα, καθώς η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) παραμένει στον «αέρα», τόσο για το 2017 όσο κυρίως για το 2018.
Οπως γράφει η Καθημερινή, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αντιληφθεί ότι μία μάχη αυτή τη στιγμή για την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν χρονοβόρα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κατέληγε με την ελληνική πλευρά να μην επιτυγχάνει τον στόχο της.
Οι αντιστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας είναι ισχυρές, αφού δεν θέλουν να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση, φοβούμενοι ότι η μείωση των στόχων θα οδηγήσει στην ανάγκη άμεσης λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Για τον λόγο αυτό και η Ευρωζώνη εμφανίζεται ανυποχώρητη στο ζήτημα. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί μετέφερε το μήνυμα στην Αθήνα, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τελευταίου Euroworking Group (πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα).
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς κατά την παρουσία τους στην Αθήνα από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά οι προσδοκίες για μία θετική έκβαση αναφορικά με το αίτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι χαμηλές.
Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμοι να καταθέσουν το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τους ίδιους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020. Δηλαδή, με 3,5% του ΑΕΠ. Και όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, το θέμα θα ανοίξει ξανά αργότερα.
«Αλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα επικαιροποιείται κάθε χρόνο» αναφέρουν χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υποχωρεί η Αθήνα σε αυτή τη φάση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια. Απλώς, επιλέγει να δώσει τη σχετική μάχη όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.
Με αυτά τα δεδομένα, το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή την ίδια περίοδο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.