Τον σχεδιασμό παράτασης των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν με επίκεντρο το επίδομα των 800 ευρώ σε 1,4 εκατ. μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες – επιτηδευματίες για 1 επιπλέον μήνα, τον Μάιο, αλλά και την προσπάθεια ενίσχυσης του δημοσιονομικού χώρου και των ταμειακών διαθεσίμων ξεδιπλώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού έχοντας ως μεγάλο άγνωστο “Χ” τον χρόνο ολοκλήρωσής της.
Έτσι, αναζητούνται νέα “μαξιλάρια” στο “εσωτερικό”. Αλλά και αναμένονται οι πρόσθετες παρεμβάσεις των θεσμών της ΕΕ που ρίχνουν τα “πυρομαχικά” στη μάχη.
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει -για πρώτη φορά ιστορικά- το “μπαζούκας” των δημοσιονομικών και όχι μόνο εργαλείων που διαθέτει, δηλαδή την ενεργοποίηση της ρήτρας που αναστέλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες σε περίπτωση μεγάλης συνολικής κρίσης στην ΕΕ, δίνει ένα ακόμη εργαλείο άσκησης πολιτικής στην Αθήνα.
Το επιβεβαίωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open παραπέμποντας ωστόσο σε επικύρωσή του στο Ecofin της Δευτέρας αλλά και επισημαίνοντας πως υπάρχουν και ταμειακές “αντοχές”. Πάντως είπε πως παρέχει τη δυνατότητα για επιπλέον μέτρα στήριξης σε 4 άξονες (υγεία, μικρομεσαίες εταιρείες, εργαζόμενοι και κοινωνική συνοχή).
Η εν λόγω απόφαση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ (αν ισχύσουν και πάλι οι ίδιοι κανόνες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη) δίνει ένα επιπλέον περιθώριο. Όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup για ενεργοποίηση της ελαστικότητας του Συμφώνου και της EKT για το QE που οδήγησαν στο 2ο και στο 3ο πακέτο μέτρων της προηγούμενης εβδομάδας.
Η δυνατότητα παράτασης των μέτρων στήριξης
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει κάνει το “κουμάντο” της για τους επόμενους μήνες. Τα 10 δισ. ευρώ μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό όχι μόνο για το διάστημα που έχει προβλεφθεί (δηλαδή έως το τέλος Απριλίου,), αλλά και για έναν ακόμη μήνα. Και τούτο χωρίς να χρειαστεί να πειραχθεί το “μαξιλάρι” διαθέσιμων, όπως ανέφερε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ, αφού υπολογίζεται πως και στο σενάριο μιας ραγδαίας μείωσης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού – την οποία αναμένει το οικονομικό επιτελείο – λόγω της κρίσης αλλά και των μέτρων αναστολής πληρωμών για οφειλές σε εφορία και ταμεία τα διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου.
Δηλαδή, υπάρχει το περιθώριο να παραταθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες για το επίδομα των 800 ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες και εργαζομένους για 1 ακόμα μήνα. Επίσης, δεν αποκλείονται και επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας είτε αν αυξηθούν τα δημοσιονομικά – ταμειακά περιθώρια ή αν ευοδωθεί ένα καλό σενάριο εξόδου από αυτή κρίση νωρίτερα. Και τούτο και για να στηρίξουν την επόμενη μέρα της οικονομίας.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το μαξιλάρι διαθέσιμων αυτόν τον σκοπό είναι επιθυμητό να “υπηρετήσει”. Δηλαδή, να μπορέσει να στηρίξει, μετά την ολοκλήρωση της κρίσης υγείας, την ανάκαμψη της οικονομίας: των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Άλλωστε και τα 2 πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και αυτό που προηγήθηκε συνολικής αξίας 10 δις έχουν ακριβώς αυτόν τον 2πλό στόχο: να στηρίξουν τους πληγέντες αλλά και να διαφυλάξουν την δυνατότητα μίας νέας ανάκαμψης (στο πιο καλό σενάριο φέτος το ΑΕΠ θα έχει μηδενικό ρυθμό).
Η διέξοδος του ΕΣΠΑ
Πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και άλλα “μαξιλάρια”. Ένα μέρος από το κόστος που επωμίζεται αυτή τη στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός επιχειρείται (πανευρωπαϊκά) να περάσει στο ΕΣΠΑ. Τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία αναλογούν στην Ελλάδα από το πακέτο που ανακοίνωσε η Κομισιόν μία εβδομάδα πριν συνδέονται με κονδύλια τα οποία έμειναν στο “ράφι” και δώθηκε ανά την ΕΕ το “ΟΚ” να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες στους τομείς προτεραιότητας που ενέκρινε και το Eurogroup: για στήριξη της υγείας, των επιχειρήσεων της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.
Ανάλογα με την πορεία αυτής της διαδικασίας θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
Όσον αφορά στον ESM και στις συζητήσεις που γίνονται για τη χρήση των 410 δισ. ευρώ που μπορεί να δώσει με τη μορφή δανείων αυτό που επιχειρείται να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup είναι ο μετασχηματισμός του. Δηλαδή το πως τα χρήματα αυτά (αν τα χρειαστούν κράτη-μέλη) θα τα λάβουν μέσω ενός διαφορετικού τρόπου δανειοδότησης που θα εφαρμόζεται σε κράτη τα οποία δεν έχουν προκαλέσει τη ζημιά την οποία υφίσταται.