Πάνω από 20.000 ακίνητα μπορούν βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό φέτος αναφέρει σε αφιέρωμά του για την κατάσταση στην Ελλάδα ο Economist, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο για 15.000 – 18.000 πλειστηριασμούς που είχαν δηλώσει οι ελληνικές τράπεζες στον εποπτικό μηχανισμό SSM για το 2018.
Ενδεικτικά, μόνο τον Μάιο διενεργήθηκαν 2.912 πλειστηριασμοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν προσφάτως οι τράπεζες, επιτυχώς ολοκληρώνεται το 60% των πλειστηριασμών, το 30% αναβάλλεται λόγω διακανονισμού πoυ συνήθως γίνεται την τελευταία στιγμή, ενώ μόνο το 10% τελικά ματαιώνεται. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Economist, οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες πολλά ακίνητα, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2018, στους ισολογισμούς των τραπεζών «πέρασε» το 80-87% των ακινήτων που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί». Ωστόσο πλέον υπάρχουν και πωλήσεις.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο Economist που απευθύνθηκε στον επικεφαλής του τμήματος προβληματικών δανείων της Eurobank κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν «ξετρυπώσει» ορισμένους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Περίπου το ένα πέμπτο των ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση, αποσύρθηκε, καθώς οι οφειλέτες βρήκαν χρήματα ή ζήτησαν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Οι τράπεζες έχουν επίσης συγκροτήσει μια Διατραπεζική Επιτροπή ώστε περιπτώσεις εταιρειών με οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτές να αντιμετωπίζονται συνολικά, συντονισμένα και όχι αποσπασματικά (ανά πιστωτή).
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται, ακόμη και στις περιπτώσεις που αφορούν διαμερίσματα ή αγροτεμάχια, συνδέονται με μεγάλες οφειλές και δεν αφορούν περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα στοιχεία των συμβολαιογράφων δείχνουν επίσης ότι οι περιπτώσεις ακινήτων που αφορούσαν πρώτη κατοικία ματαιώθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση και δεν έφτασαν στο τελικό στάδιο του πλειστηριασμού, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αστοχίας.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά. τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν γεωμετρική άνοδο, μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους 48 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, ο αριθμός τους τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στους 229 και στη συνέχεια πενταπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 936 τον Μάρτιο, τους 1029 τον Απρίλιο και, όπως προαναφέρθηκε, τους 2.912 τον Μάιο