Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την πρωτοφανή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε εχθές το βράδυ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα,έχοντας προσκρούσει προηγουμενως στην άρνηση του δεύτερου να εγκρίνει τον διορισμό του 81χρονου ευρωσκεπτικιστή, Πάολο Σαβόνα, στο πόστο του υπουργού των Οικονομικών.
Ο Σαβόνα, ο οποίος επελέγη από τον συνασπισμό ακροδεξιών-λαϊκιστών, υποστηρίχθηκε με μεγάλη επιμονή από τον αρχηγό της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που τελικά προτίμησε να ρισκάρει την πρόκληση θεσμικής κρίσης με τον πρόεδρο της χώρας παρά να κάνει πίσω στην επιλογή του.
«Είτε μπορούμε να εργασθούμε καλά για να ξαναδώσουμε ένα μέλλον στην χώρα αυτή και στα παιδιά μας ή τότε στην δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη σε δημοκρατία, δεν υπάρχει παρά ένα πράγμα για να γίνει: να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς», δήλωσε ο Σαλβίνι πριν ακόμη ο Κόντε καταθέσει την εντολή.
Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα για την Ιταλία είναι κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.
Ο πρόεδρος Ματαρέλα, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυστηρός τοποτηρητής του Συντάγματος, αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτό που ήδη από την Πέμπτη θεωρούσε «επιβολή» των πολιτικών κομμάτων, αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.
«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους.
«Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία … που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έχει την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και να αποφύγει απαράδεκτες κρίσης για την χώρα.
Την καθαίρεση του Ματαρέλα ζητά ο Ντι Μάιο
Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του προέδρου και αργά το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σε δηλώσεις του στη Rai, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία. Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.
Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.
To κρίσιμο rendez-vous
Τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι πρόκειται να συναντήσει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Κοταρέλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.