Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% με «οδηγό» τους κλάδους του τουρισμού, των συσκευασμένων τροφίμων και των μεταφορών προβλέπει για το 2017 η εταιρία ασφάλισης πιστώσεων Atradius.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα στηριχθεί στις επενδύσεις και την αύξηση των εξαγωγών, ειδικά των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (λάδι, λαχανικά, φρούτα κ.α.), του πετρελαίου, των φαρμάκων και του αλουμινίου, προϊόντα που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό και την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι των υπολοίπων του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρει το newmoney.
Ωστόσο, οι συνθήκες θα παραμείνουν κρίσιμες για άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως οι κατασκευές και τα κατασκευαστικά υλικά, ο χρηματοοικονομικός κλάδος και τα υφάσματα.
Ειδικά ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (37% του συνόλου των δανείων), παράγοντας που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα σύμφωνα με την Atradius, η πολυπόθητη πιστωτική ανάπτυξη θα παραμείνει ατονική το 2017 (+0,7%) και το 2018 (+2,7%), κι αυτό με βάση το αισιόδοξο σενάριο ότι η διαδικασία άρσης των capital controls θα επιταχυνθεί και οι επόμενες εκταμιεύσεις δόσεων στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν ομαλά.
Έτσι, σε αυτή τη συγκυρία, εταιρείες που έχουν καταφέρει να βρουν χρηματοδότηση εκτός τραπεζών φαίνεται να έχουν το πλεονέκτημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλές ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες και μη, σπεύδουν να αντλήσουν κεφάλαια από την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Τους τελευταίους μήνες, εταιρικά ομόλογα έχουν εκδώσει η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Sunlight, η ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis και η MLS.
Τέλος, εταιρείες σε κλάδους όπως τρόφιμα, ΙΤ και ηλεκτρονικά εκτιμάται ότι θα καταγράψουν το υψηλότερο ποσοστό χρεοκοπιών, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά από το 2008 που οι χρεοκοπίες εταιρειών εμφάνισαν πτώση 2%.