Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα σημάνουν έναν κύκλο προεξόφλησης, κυρίως από τους ξένους επενδυτές.
Όσο πιο ξεκάθαρα μηνύματα δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο διακυβέρνησης τόσο υψηλότερη θα είναι η προεξόφληση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αναφέρει το newmoney.
Το τι θα συμβεί στην φορολογία εταιρειών, φυσικών προσώπων, επενδύσεων, στην διαχείριση κόκκινων δανείων, σε κίνητρα για βιομηχανίες κλπ θα αποτελούν τον οδηγό για τους επενδυτές.
Θα έλεγε κανείς ότι, οι ξένοι επενδυτές θα κρεμαστούν από τις προγραμματικές ανακοινώσεις της ερχόμενης κυβέρνησης. Μετά όμως από οκτώ χρόνια Μνημονίου, η Ελλάδα είναι αποκομμένη απο τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και τον ερχόμενο Μάρτιο περιμένει μια αναβάθμιση της οικονομίας με αμφίβολα αποτελέσματα.
Το newmoney.gr προχωρά σε μια πρώτη χαρτογράφηση των εταιρειών που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν από μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή.
Τράπεζες : Τι θα συμβεί με NPL’S και διοικήσεις
Παρόλο που οι τραπεζικές μετοχές δίνουν ζημιές εξαιτίας των διακυμάνσεων τους, ένα σταθερό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα έδινε άλλη προοπτική στις μετοχές.
Oι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα των κόκκινων δανείων. Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ωστόσο οι πρώτοι μήνες του 2019 θα δείξουν καλύτερα τι μπορεί να περιμένει κανείς από κάθε τράπεζα.
Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει το δικό της στίγμα σε ότι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι αλλαγές ενδεχομένως να είναι καταλυτικές και να αφορούν και τις μελλοντικές εξελίξεις.
ΔΕΗ : Η αλλαγή management θα προεξοφληθεί θετικά
Εκ των πραγμάτων η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού αποτελεί εταιρεία η οποία θα επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή.
Πρώτον γιατί η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα είναι δείκτης μιας επικείμενης ανάπτυξης και δεύτερον γιατί χρειάζονται δραστικές αλλαγές από την διοίκηση της εταιρείας, πιθανότατα ακόμη και μια ιδιωτικοποίηση των μετοχών της σε μεγάλο ποσοστό.
Η αλλαγή management θα προεξοφληθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό γι αυτό είναι κρίσιμη η επιλογή του προσώπου ώστε να δοθεί ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές.
Οι δραστικές αλλαγές αφορούν την μείωση του συνολικού χρέους ( 4,1 δισ. ευρώ), αλλά και στις υψηλές οφειλές των καταναλωτών οι οποίες πρέπει να συρρικνωθούν προκειμένου η εταιρεία να επανέλθει σε κερδοφορία. Στο α΄εξάμηνο του 2018, η ζήτηση για την ενέργεια παρέμενε χαμηλή με πτώση 2,5% στις 27.363 GWH. Απο πλευράς ζήτησης λοιπόν η ΔΕΗ χρειάζεται να προσελκύσει πελάτες εν μέσω υψηλού ανταγωνισμού.
Στο κομμάτι των οφειλών, η ΔΕΗ προχώρησε σε μια κίνηση για να ελαχιστοποιήσει τις οφειλές καθώς απο την 1/1/2019 δεν επιτρέπεται πλέον η μερική εξόφληση οφειλών στα μηχανήματα των τραπεζών, αλλά μόνο η ρύθμιση των οφειλών. Σ ότι αφορά τον δανεισμό η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει την προσφυγή σε δανεισμό για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων χρεών. Συγκεριμένα επιδιώκει την έκδοση ομολόγων ύψους 300-500 εκατ ευρώ με πενταετή διάρκεια.
Lamda Developments : Η εκκίνηση της επένδυσης θα αποτυπωθεί
Το Ελληνικό θεωρείται και είναι εμβληματική επένδυση για τους ξένους επενδυτές. Όταν πρόκειται να επενδυθούν περί τα 7 δισ. ευρώ, αναμένονται άνω του 1 εκατ. τουρίστες και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και η Αθήνα θα στρέψει τον προσανατολισμό της προς την θάλασσα τότε θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα στην διεθνή κοινότητα ότι, κάτι αλλάζει στην Ελλάδα σ ότι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις.
Μέχρι τώρα η γραφειοκρατία, αλλά και οι αντιδράσεις απο στελέχη και βουλευτές του Σύριζα μπλοκάρουν το έργο και είναι χαρακτηριστικές οι ερωτήσεις της κίνησης των 53 αλλά και οι προηγούμενες αντιδράσεις απο στελέχη που συμμετείχαν σε Αρχαιολογικά συμβούλια, στην πολεοδομία κλπ.
H εισηγμένη αναφορικά με το έργο του Ελληνικού, έχει ανακοινώσει ότι, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ είναι σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, η έγκριση των πολεοδομικών μελετών μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και η χορήγηση άδειας μέσω του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού που αφορά στο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα – Καζίνο, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για την απόκτηση της Ελληνικό Α.Ε. και την έναρξη των εργασιών.
Eλληνικά Πετρέλαια : Aπο γενάρη τέλη Φεβρουαρίου
Θεωρητικά στα τέλη του Ιανουαρίου αναμένονταν οι προσφορές από τις δυο κοινοπραξίες, δηλαδή το σχήμα Glencore- Carlyle και την σύμπραξη Vitol – Sonatrach ( Αλγερία ).
Σήμερα το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει και οι προσφορές αναμένονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου επιβεβαιώνοντας την προσφιλή τακτική της σημερινής διακυβέρνησης – η οποία και σε άλλες περιπτώσεις ( Βλέπε Εθνική Ασφαλιστική ) αναβάλλει συνεχώς τις αποφάσεις από μήνα σε μήνα.
Πρόσφατα ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης επιμένει ότι, η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει, αν και όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν καλά πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια επένδυση η οποία συνδέεται και με την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το τίμημα έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι, θα κυμαίνεται περί τα 1,2 -1,3 δισ ευρώ για το 50,1 % των μετοχών. Ένα premium στο τίμημα πάνω απο 1,1 δις. ευρώ θα έδινε ένα «αέρα» στην μετοχή.
Όμως, στην ιδιωτικοποίηση έχει λόγο και η πλευρά Paneuropean ( όμιλος Λάτση ) o oποίος παρά το γεγονός ότι, έχει δώσει τις μετοχές των ΕΛ.ΠΕ ως ενέχυρο για δάνειο, θα προτιμούσε η ιδιωτικοποίηση να μεταφερθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές και μάλιστα μ ένα υψηλότερο τίμημα εξαιτίας μιας ανόδου στο Χρηματιστήριο.
Eλλάκτωρ : Η συγχώνευση αποτρέπει μια εχθρική εξαγορά
Οι αδελφοί Καλλιτσάντση με την συγχώνευση της Άνεμος ξεκίνησαν μια διαδικασία ανάδειξης των υπεραξιών του ομίλου Ελλάκτωρ, αλλά σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές ουσιαστικά έχοντας μεγαλύτερο ποσοστό στην νέα συγχωνευμένη εταιρεία, χρησιμοποιούν το «χάπι» ( poison pill ) για να αποτρέψουν μια εχθρική εξαγορά.
Με την συγχώνευση η πλευρά Καλλιτσάντση θα διαθέτει ένα ποσοστό 32-33% δίχως τις φίλιες δυνάμεις. Παράλληλα με την ένταξη της Άνεμος στην Ελλάκτωρ η εταιρεία αποκτά περισσότερες ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να προσελκύονται περισσότεροι επενδυτές.
Ως η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του κλάδου με μια πολιτική αλλαγή η μετοχή αναμένεται να προεξοφλήσει προσδοκίες για την ανάληψη έργων.