Εφόδους σε 150 καταστήματα – στόχους την ημέρα βάζει στόχο για τη θερινή περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Καθώς αναμένεται «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 25 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό μέσα στο 2017, η ΑΑΔΕ οργάνωσε σχέδιο για 14.500 ελέγχους για το «καυτό» τρίμηνο του καλοκαιριού στα νησιά του Αιγαίου.
Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως επίσης οι κοντινοί προορισμοί στην Αττική και ειδικά τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Λόγω κρίσης και επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να προγραμματίσουν μεγάλης διάρκειας διακοπές, ο Αργοσαρωνικός θεωρείται ιδανικός προορισμός σύντομων αποδεάσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Για την εκτέλεση του σχεδίου, έχουν επιστρατευτεί και εφοριακοί από μικρές Δ.Ο.Υ. οι οποίοι θα βγουν από τα γραφεία για εφόσους στα νησιά κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι δεν θα γνωρίζουν πού και πότε θα αποβιβαστούν, καθώς τηρείται άκρα μυστικότητα και μόνον λίγοι επιτελείς γνωρίζουν το πλάνο των ελέγχων.
Το σχέδιο εφαρμόστηκε με επιτυχία και πέρυσι το καλοκαίρι από την ΑΑΔΕ, συμβάλλοντας σημαντικά στην υπερείσπραξη εσόδων το 2016.
Για τον σκοπό αυτό, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και ειδικά σεμινάρια στη Σύρο, με στελέχη των ελεγκτικών μονάδων που ενημερώθηκαν για τις τακτικές ελέγχων και τα αυστηρότερα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον –από 500 ευρώ και σε δραστηριότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Το σεμινάριο περιελμάβανε και στρατηγική σε περίπτωση επιθέσεων, προπηλακισμών και παρεμπόδισης ελέγχων.
«Χαρτί και καλαμάρι»
Το πρώτο σοκ το δέχτηκαν πριν μισό μήνα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικά θέρετρα της χώρας.
Καθώς πολλοί επιτηδευματίες φροντίζουν πλέον (δια παν ενδεχόμενον) να εκδίδουν έστω και … «μισές» αποδείξεις, φοροελεγκτές που έκαναν επιτόπιο έλεγχο σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, δεν διαπίστωνουν συχνά βαριές παρατυπίες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ελεγκτές ζητούν και παίρνουν μαζί τους «για περαιτέρω έρευνα» και τα γραπτά αντίγραφα που εκδίδουν οι συσκευές αποδοχής πληρωμών με κάρτες σε κάθε κατάστημα.
Δίνουν και πρόσκληση στον ελεγχόμενο, να έρθει στην επόμενη μέρα με τον λογιστή του προσκομίζοντας και τα στοιχεία για τις αποδείξεις που έκοψε τον προηγούμενο μήνα.
Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, στο ραντεβού των ελεγκτών με τον ελεγχόμενο, από μια απλή αντιπαραβολή των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι λείπανε πολλές αποδείξεις, σε σχέση με τις εισπράξεις που έδειχναν τα τερματικά POS.
Αν και δεν θέλει πολύ εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς τον κίνδυνο, πολλοί καταστηματάρχες δεν σκέφτηκαν να εκδώσουν την απόδειξη, παρότι η πληρωμή του λογαριασμού έγινε με κάρτα, με αποτέλεσμα να πέσουν και αυτοί στα πλοκάμια της εφορίας.