«Παρά το γεγονός ότι η δυνητική μαζική πώληση ακινήτων προς τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (funds) και η πλήρης ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές, εκτιμάται ότι η αρνητική επίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη και θα αφορά τα ακίνητα υποδεέστερων χαρακτηριστικών».
Η εκτίμηση ανήκει σε ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων, τον κ. Πάνο Δανό, εκτιμητή ακινήτων και επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία συμβούλων ακινήτων, την εταιρεία Δανός, με παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate. Αναφερόμενος στις προσδοκίες για την αγορά ακινήτων φέτος, ο ίδιος εκτιμά ότι η σταδιακή σταθεροποίηση των τιμών θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, σε συνέχεια της πορείας της αγοράς το 2017, έτος κατά το οποίο σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μείωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών, συνεχίστηκε μεν, ωστόσο με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, αναφέρει το newmoney.
Ενδεικτικά, στο γ’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ σωρευτικά από το 2008 έως το γ’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1%, ενώ η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.
«Μακροπρόθεσμα, η αναθέρμανση της αγοράς αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και επενδυτικών χαρακτηριστικών, συμπαρασύροντας τελικώς ανοδικά τη ζήτηση σε όλο το φάσμα της αγοράς. Παράλληλα, επιβάλλεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την ενίσχυση της ζήτησης, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ακινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, αλλά και τη διαθεσιμότητα ανοικτών δημόσιων δεδομένων προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απαραίτητων για την κατάρτιση των επιχειρηματικών σχεδίων. Ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να συνοδευθεί από την αναπροσαρμογή και τελικά τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η στήριξη της ζήτησης στην αγορά ακινήτων θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το τραπεζικό σύστημα, την απασχόληση και την οικονομία συνολικά», επισημαίνει ο κ. Δανός.
Το… comeback της Κύπρου
Την ίδια στιγμή στην Κύπρο η κτηματαγορά φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά αν ληφθούν υπόψη τα νούμερα των πωλήσεων της περασμένης χρονιάς και δή του Δεκεμβρίου: «Οι πωλήσεις ακινήτων το 2017, άγγιξαν σχεδόν τις 9.000, με τον Δεκέμβριο να καταγράφει την υψηλότερη επίδοση ολόκληρης της προηγούμενης χρονιάς», επισημαίνει κ. Δανός. «Οι πωλήσεις της περυσινής χρονιάς είχαν να καταγραφούν από το 2010 (8.598 πωλητήρια έγγραφα), όταν ξεκίνησαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην κυπριακή αγορά ακινήτων. Παρόλο που η κυπριακή κτηματαγορά χρειάζεται να διανύσει ακόμα δρόμο για να θεωρείται ότι βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, εντούτοις ο κλάδος καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη.
Τις σημαντικότερες αυξήσεις, αλλά και τις περισσότερες πωλήσεις κατέγραψαν η Λεμεσός και η Πάφος, ενώ με εξαίρεση τη Λάρνακα, που σημείωσε μικρή υποχώρηση, όλες οι υπόλοιπες περιοχές κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το 2016. Τα προγράμματα της κυπριακής κυβέρνησης για εξασφάλιση διαβατηρίου και άδειας μόνιμης παραμονής μέσω της απόκτησης ακινήτων συνέχισαν να αποφέρουν καρπούς και το 2017 , ιδιαίτερα για τις παράλιες πόλεις, στις οποίες φαίνεται να έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών.